Ahmet Türk: Anadolu Ve Mezopotamya Hakikatleri Hep Ayrı Tutulmuştur

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, "Ne yazık ki Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan bu yana bir hakikat üzerine kurulmamıştır. Anadolu ve Mezopotamya hakikatleri hep ayrı tutulmuştur. Bugün tek dil, tek ırk üzerine kurulduğu...

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, "Ne yazık ki Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan bu yana bir hakikat üzerine kurulmamıştır. Anadolu ve Mezopotamya hakikatleri hep ayrı tutulmuştur. Bugün tek dil, tek ırk üzerine kurulduğu içinde büyük problemler yaşanmakta." dedi.

Hırvatistan Büyükelçisi Drazen Hrastic ve Hırvatistan şehri Valisi Alen Kisic, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk'ü makamında ziyaret etti. Makam odasında kendilerini karşılayan Türk'e geliş amaçları hakkında bilgi veren Hırvatistan Büyükelçisi Drazen Hrastic, "Tarihte güzel ve ihtişamlı şehirlerden bir tanesi de Mardin’dir. Amacımız halklar arasındaki kültürel bağı geliştirmek olduğu gibi aynı zamanda ekonomik olarak da buraya güç vermektir. Bunu da şehir şehir gezerek ve bağlantılar kurarak yapabiliriz." dedi.

Ahmet Türk ise ziyaretleri için Hrastic ve Kisic'e teşekkür ederek kendi amaçlarının da halklar arasında ki kültürel bağı ve iyi ilişkileri kuvvetlendirmek olduğunu söyledi. Bunu yaparken de her zaman eşit yaklaşımcı, özgür ve demokratik bir yol takip ettiklerinin altını çizen Türk, "Ama çok iyi biliyoruz ki hem Rojava hem de bu bölgede halkların çok sorunu var. Bu sorunlarda ancak demokratik, eşit ve çözümcü bir yolla çözülebilir. Ne yazık ki Türkiye cumhuriyeti kurulduğundan bu yana bir hakikat üzerine kurulmamıştır. Anadolu ve Mezopotamya hakikatleri hep ayrı tutulmuştur. Bugün tek dil, tek ırk üzerine kurulduğu içinde büyük problemler yaşanmaktadır. Mazlum halklar hiçbir zaman tanınmadığı gibi hakları, inançları ve kültürleri her zaman inkar ediliyor" ifadelerini kullandı.

Kürt halkının sorunlarına eşit ve demokratik bir şekilde yaklaşıldığı gibi diğer halkların da sorunlarına bu şekilde yaklaştıklarını ifade eden Türk, "Amacımız Türkiye sınırını değiştirmek değil, Kürt ve Türk halkının eşit bir yaşam sergilemesidir. Bugün siyasetimizde bunun içindir. Daha önceki tecrübelerden de gördüğümüz gibi Yugoslavya parçalandığı zaman çok acı çekti. Ama hakikatler olduğu için sorunlar büyümedi. Bugün Rojava da mezhep meselesi yaşanmaktadır. Teknik ve etnik meseleler üzerine sorunlar yaşanıyor. Çünkü halklar birbirlerinin varlıklarına ve inançlarına yıllardır hürmet etmedikleri için bu sorunlar yaşanıyor." şeklinde konuştu.

"KÜRT HALKI STATÜSÜZ BİR YAŞAM KABUL ETMİYOR"

Halkların kardeşliği ve demokrasi talep eden kesimler gibi kendilerinin de yaşananlara her zaman demokratik bir şekilde yaklaşmaya çalıştıklarını dile getiren Türk, 40 milyon Kürt halkının tanınmadığı gibi, kendilerine de hiçbir hak da verilmediği aktardı. Kürt halkının artık statüsüz bir yaşam istemediği için mücadelesini devam ettiğini ifade eden türk, "Özgürlüğe de adım adım yaklaşıldı. Tüm dünyanın yaşananları görmesi gerekir. Bunun sadece bir bölgede yaşanan sorun olmadığını tüm dünyanın sorunudur. Bu anlamda Avrupa'nın yanı sıra tüm demokrasi isteyen kesimlerin de Kürt halkı için demokratik bir çalışma yürütmeleri gerekir. Êzidî kardeşlerimiz topraklarına geri dönsün.” diye konuştu.

Türk'ün konuşmasının ardından Büyükelçi Hrastic ise kendilerinin de Kürt sorununun farkında olduğunu ifade ederek bunun sadece bir halklar veya hükumet arasında yaşanan sorun olmadığını söyledi. Hrastic, Avrupa halkları ve Hırvat halklarının da sorunun çözümünü istiyor. Hırvat halklarının da tecrübesi vardır. Bizler de 700 bin kişiyi kaybettik. Bunun içinde bu bölgenin kalkınması ve güçlenmesi için yardımda bulunacağız. Kültürel bir bağ oluşturarak halkları birbirine tanıtacağız" dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri