Ahmet Özdemir rahmetle anıldı

Âşık Ahmet Özdemir, Konya Aydınlar Ocağı’nda vefatının 5’inci yıldönümü dolayısıyla düzenlenen programda ilahiler, şarkı ve türkülerle anıldı. Ocak başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Âşık Ahmet’in hayatından kesitler sundu

Sanatçı Ahmet Özdemir’in kendi sesinden taklit ve Gonyalıca konuşma ile fıkralarını dinlettirirken musikişinas Ali İnan, söz ve müziği Ahmet Özdemir’e ait 45’lik plaktan ilk defa “Mehmedim” ile “Evinize geldim şeker üzüm badem var” türküsünü dinlettirdi. Sanatçı Ahmet Çakır, birbirinden güzel ilahi ve şarkıları okurken udî Fatih Çinioğlu da, âşık Ahmet Özdemir’e ait türküleri okuyarak dinleyenleri mest etti.

ÂŞIK SALİHİ VASİYETİNİ AÇIKLADI

Âşık Salihî ise, söz, müzik ve bestesi kendisine ait “Her gece kapımı çalar gözlerin/ Açmasam yalnızım açsam yalnızım” şarkısını seslendirdi ve Ahmet Özdemir’le olan anılarını paylaştı.

Dinleyicilerden ise, Ahmet Özdemir için kalben ve içten duygularla “Allah’ım onun taksiratı varsa affet! Günahlarını bağışla! Peygamber Efendimiz’e komşu eyle! Mekânı cennet olsun. Nur içinde yatsın inşallah” diye dua etmelerini istedi. Vasiyetini de, “Yer kaldı veya kalmadı bilmem. Nerede ölürsem öleyim beni sevdiğim şehir Konya’da Musalla Mezarlığına babamın veya babaannemin yanına gömün” şeklinde açıkladı.

ÖZDEMİR’İN HAYATI VE HATIRALARI

Âşık Ahmet Özdemir’in Hayatı ve Hatıralar” konulu sohbetine “Sanatının 66 yılını bilfiil musikiye ve Konya kültürüne adayan ve 365.827 nişan, kına ve düğün sayan ve sonra saymayı bırakan bir adama vefasızlık yapılmaması gerekir” diyerek başlayan Konya Aydınlar Ocağı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, sanatçı Özdemir için vefatından önce üç ve vefatından sonra yine 3 program yaptıklarını söyledi. Ahmet Özdemir’in Türkmen boylarından olan atalarının hicret ederek Anadolu’ya geldiklerini ve Güvenç köyüne yerleştiklerini belirten Dr. Mustafa Güçlü, musikişinas bir ailenin çocuğu olan Özdemir’in küçük yaşlarda yakalandığı çiçek hastalığından dolayı gözlerinin kör olduğunu ifade etti. Ankara Radyosunda pek çok ses sanatçısıyla tanışan Özdemir’in, Barış Manço’nun Karaman kökenli olduğunu Konyalı’nın o devirlerde kendisinden öğrendiğini hatırlatan Dr. Güçlü, 1950’lili yıllarda Mevlâna İhtifallerinin başladığı dönemlerde Konya’ya gelen sanatçılardan istifade eden Özdemir’in onların nasihatlarını dinlediğini ve ibret ile ders aldığını da söyledi. 1961’de evlenen ve mutlu olamayan Ahmet Özdemir’in ikinci evliliğini Karapınarlı Döne hanımla yaptığını aktaran Güçlü, Zeki ve Ali Fuat diye iki çocuğu olduğunu ifade etti. Âşık Ahmet Özdemir’den hatıraları da paylaşan Güçlü, şunu dile getirdi: “Devlet Tiyatrosu’nun eskiden İl Halk Kütüphanesi idi. O salonda Konya Türküleri programında konuşan gazeteci Seyit Küçükbezirci’nin. “Şu beş türküyü dinlememişseniz, siz, Konya türküsü dinlemiş sayılmazsınız. Onlar Menteşeli, Emmiler, Fırın üstünde fırın, Cezayir, Tosun at yorulur, gönül yorulmaz” şeklinde konuşması üzerine Ahmet Özdemir, sahneye çıkar ve o beş türküyü aslına uygun adam gibi okur. Salondakiler bundan müthiş etkilenir. Çünkü Konya türkülerinin hepsi oyun havası değil ki.” Sohbetin sonunda Dr. Güçlü, 6 Eylül 2016’da aramızdan ayrılan Ahmet Özdemir’e rahmet diledi. Anma programından sonra toplu fotoğraf çekildi ve gelen dinleyicilere hazır Konya helvası dağıtıldı.

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri