Ahırlı’da imece usulü ziyafet

Konya’nın Ahırlı ilçesinde imece usulü ile yapılan düğün ve mevlit yemekleri yıllara dayanan bir geleneği de ayakta tutuyor.

Bölgeye has düzenlenen düğün, cenaze, hatim ve hac yemeği gibi etkinlikler köy halkının bir araya gelmesi ve imece usulü ile gerçekleştiriliyor.

KAŞIK KULLANILMIYOR

Özellikle yaz aylarında dışarda yaşayan ilçe halkının yoğun olması nedeniyle hemen her hafta bir etkinlik düzenlendiğini ifade eden ilçe sakinlerinden Emin Doğan, “Bu geleneğin tarihi bir asra dayanır. Düğün yapan ailelerin veya vefat eden yakınlarının ruhlarına okunan hatimler sonrası yemek vermek isteyen hemşehrilerimizin bu arzularını yerine getirmek için herkes tek vücut olur. Eskiden ekonominin kıt olduğu dönemlerde bu isteklerini yerine getirmek isteyen ailelere herkes karınca kararınca bir şekilde destek olurdu. Kimi bulgur getirirdi kimi odun getirirdi kimi tereyağını yapar getirirdi. Ancak bu gün tüm malzemeler aileler tarafından temin edilse bile yemeği pişirmek ve dağıtımını yapmak için kesinlikle hepimiz bir araya geliriz. Yemekte kullanılan etin doğranmasında gençlerimiz, yemekte verilecek olan yufka ekmeğin hazırlanmasında günler öncesinde ekmek eylemeye başlayan bayanlarımız, yemeğin pişirilmesinde benim ile birlikte bu işe gönül veren ekip arkadaşlarımız, yemeği masalara dağıtan gönüllüler ve son olarak dağıtılan yemeğin bulaşıklarını yıkamak için gönüllü olan bayanlarımız var gücümüzle çalışırız. Bizim yemeğimiz nohutlu bulgur pilavı, kavurma, tereyağı, yufka ekmek ve kuru soğandan oluşur. Kaşık yerine yufka ekmek yardımı ile pilavımız büyük bir afiyet ile tüketilir” dedi.

Bu güzel gelenek son olarak bir süre önce vefat eden köy sakinlerinden Necati Candan ve Fevzi İlhan’ın aileleri tarafından devam ettirildi.

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri