"Ahilik Ticaret Kulübü Değil"

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, ahiliğin ticaret, borsa ve esnaf odalarının temelini oluşturan bir örgüt olduğunu belirterek, “Ahilik aslında ticaret kulübü ve organizasyonu değil.” dedi. Ahilik Haftası’nda bu yılın Ahisi seçilen 45 yıllık...

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, ahiliğin ticaret, borsa ve esnaf odalarının temelini oluşturan bir örgüt olduğunu belirterek, “Ahilik aslında ticaret kulübü ve organizasyonu değil.” dedi.

Ahilik Haftası’nda bu yılın Ahisi seçilen 45 yıllık esnaf Abdullah Özdinbayazıt, hacc da olduğu için kaftanını giyemedi. Kutlamalarda yine şed kuşatma töreni canlandırıldı. Mimarsinan Parkı’nda düzenlenen Ahilik Haftası kutlamalarına Vali Orhan Düzgün, Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, KESOB Başkanı Ahmet Övüç ve çok sayıda davetli katıldı.

Ahiliği anlatan konuşmaların yaptığı törende en son kürsüye gelen Vali Orhan Düzgün, Ahi Evran’ın Ahilik ilkelerini tüm Anadolu’ya yayıldığını belirterek, şunları söyledi; “Ahilik aslında ticaret kulübü ve organizasyonu değil” dedi. Düzgün, “Erzurum’dan Kayseri’ye gelen Ahi Evran’da ahiliğin ilkelerini bu topraklar üzerinde kurmuş ve tüm Anadolu’ya ahiliği yayılmıştır. Kadınların çalışma hayatında yer almasını sağlayan, komşuluğu, ticaretini öğreten Ahi Evran’ın hanımı Fatma bacı da, ahiliğin prensipleri Tüm Anadolu’ya yayılmasında zemin hazırlamıştır. Ahilik aslında ticaret kulübü ve organizasyonu değil. Ticaret odalarımızın, borsalarımızın, esnaf odalarımızın temelinin oluşturan bir örgüt. Ahiliğin ilkeleri ve prensipleri sadece ticari ilkeler değil, işte, evde mutluluğa yol açan prensiplerinde belirlemiş olduğu ilkelerdir. Modern anlamındaki sivil toplum kuruşlarının ilk örneğini ahilik teşkilatı olduğunu ve meslek kuruluşu olduğunu da söylemek mümkün. Ahi Evran toplum hayatında mutluluğu hedefliyor. Bugün onun koymuş olduğu prensipleri hayata geçirebilirsek hem başarının hem de mutluluğun formüllerini elde edebileceğimizi düşünüyoruz.”

Konuşmaların ardından yılın ahisi seçilen tornacı 45 yıllık esnaf Abdullah Özdinbayazıt, Hac vazfesini yerine getirmek için yurt dışında olmasından dolayı kaftanını giyemedi. Kutlamalarda eğitime destek veren Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Özhamurkar’a plaket verildi. Daha sonra da şiir v kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi. Kutlamalarda daha sonra Ayşe Baldöktü Çıraklık Eğitim Merkezi öğretmenleri tarafından Ahi Evran dönemindeki 'şed' kuşatma töreni canlandırıldı. Kutlamalar ahilik pilavının dağıtılmasıyla sona erdi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri