AHİ Kanalı Projesi sil baştan yeniden yapılacak!

Apa Hotamış İletim (AHİ) Kanalı Projesi  yaşanan çökmeler ve göçükler yüzünden durduruldu. Yeni proje ile kanal içine boru hattı döşenerek,  havzaya su verilecek. 

Konya Ovası için hayati öneme sahip olan Apa Hotamış İletim (AHİ) Kanalı Projesi sil baştan yeniden yapılıyor. Kanal üzerinde meydene gelen çökmeler ve göçükler yüzünden proje durduruldu. Yeni proje ile kanal içerisine boru hattı çekilecek ve havzaya su verilecek. Proje ile ilgili Bozdağ mevkiinde kum yapımı için çalışmalar da önümüzdeki günlerde başlatılacak. Dağ patlatılıp yeni bir kum ocağı faaliyete açılacak. AHİ Kanalı üzerine boru hattı döşenerek, Göksu Nehri'nin suyu Hotamış Depolaması'na aktarılacak. Kanaldan Karaman'a bağlı Süleymanhacı Köyü'nde bulunan ve yıllarca kuruyan Acıgöl'e de su aktarımı yapılacak.

KANAL ÜZERİNE BORU HATTI DÖŞENECEK

Çorak arazilerin tarıma elverişli hale getirilmesi için Osmanlı Sultanı 2. Abdülhamit Han’ın 1907 yılında hazırlattığı Konya Ovası Projesi (KOP)’un akıbeti yılan hikayesine döndü. Konya Ovası’nın 100 yıllık rüyası olan Göksu Nehri’nden beklenen su bu yıl da gelmedi. Projenin 8 yıldır bir türlü bitirilemesindeki en önemli nedenlerin başında ihaleyi alan firmaların sürekli işi bitiremeden bırakması ve kanal üzerinde yaşanan göçükler oldu. Konyalı çiftçilerin büyük umutla beklediği AHİ Kanalı Projesi sil baştan yeniden yapılacak. Kapalı sistem borularla su Hotamış Depolaması'na taşınacak.  

2 DEFA DENEME SUYU BIRAKILMIŞTI

Projenin önemli ayaklarından Mavi Tünel Projesi ile suyu Konya Ovası'na aktaracak 125 kilometre uzunluğundaki Apa Hotamış iletim kanalından deneme amaçlı su verilmişti. Suğla depolamasından bırakılan su, Karaman'ın Süleymanhacı köyündeki Acıgöl'e ve Konya'nın Çumra ilçesinin 10 kilometre güneydoğusundaki Hotamış depolamasına ulaşmıştı. Eski Hotamış Gölü üzerine inşa edilen 26 kilometre uzunluğu ve 580 milyon metreküp depolama hacmiyle dünyanın en büyük yapay gölleri arasında yer alacak. 2007 yılında başlanan Konya Ovası Sulama Projesi’nde çiftçinin büyük umutlarla beklediği Göksu nehrinin suyu hala Konya Ovası’na getirilemedi. Mavi Tünel Barajı ve Hotamış Depolaması arasına yapılan 125 kilometrelik kanal ise yıllardır tam anlamıyla bitirelemedi. 2015 yılında bitirilmesi planlanan kanala 2017 yılından bu yana 3 defa deneme suyu bırakıldı. Her deneme suyunda kanalda çökmeler meydana geldi.

ÇİFTÇİLERİN UMUTLARI YARIM KALDI

En son 2019 yılının Ağustos ayında kanaldan deneme suyu bırakılmıştı. Mavi Tünel’den bırakılan su düşük debi ile yaklaşık bir hafta boyunca Hotamış Depolaması’na bırakılmıştı. Çiftçileri umutlarından bu gelişmenin ardından kanalın sağlam yapılmadığı ortaya çıktı. Büyük meblağlar harcanan AHİ Kanalı’nın bir türlü tamamlanamaması en çok çiftçilerin tepkisine neden oluyor. Yer altı sularının sürekli çekilmesi ve enerji maliyetlerinin artması yüzünden zor günler geçiren Konyalı çiftçiler, dört gözle Mavi Tünel’den gelecek suyu bekliyor. 

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri