Muhabbet, dostluk ve bağlılıkta sebat, ahde riayet ve verilen sözde durmak demek olan vefa, İslami şiarlardan biri ve beklide en ehemmiyetlisidir. Çünkü her insan, imtihan edilmek üzere geldiği bu dünyada, Allah'a karsı görev ve vazifelerini yerine getirdiği takdirde hayatımızı mümin olarak yaşarız.
Kur'an’a göre ahde vefa, iman ederek Allah ile ahitleşmiş ve böylece kendisini hür iradesiyle kendisini sadakat yükümlülüğü altına sokmuş olan müminin ahlâkî bir borcudur. İster insanlara, ister Allah’a karşı verilmiş olsun her ahid ve söz, yükümlülük şartlarını taşıyan her insanı borçlu ve sorumlu kılar. Bu sorumluluğun yerine getirilmesine ahde vefa veya ahde riayet denilir (Bakara, 2/177; Mü'minün, 23/8).
Hiç şüphesiz, öncelikle kendisini yoktan var ederek ona iman nimetini lütuf ve ihsan eden Cenabı-ı Hakk’a karşı vefa sahibi olmalıyız.
İkinci olarak, yüzü suyu hürmetine gönüllerin Hak katında makbul olduğu, sevgisiyle yoğrulan her gönlü hidayet ufkunda parlak birer kandil yapan Allah Resulü - sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz gelir.
Daha sonra da kademe kademe din büyüklerine, ana-babaya, hısım-akrabaya ve bilhassa din kardeşlerimize vefayı gönlümüze yerleştirmelidir. Ayrıca insan için yaratılan bütün mahlûkata karşı da vefa hisleriyle davranmak lâzımdır. Zira Halık’ın nazarıyla mahlûkata bakış tarzı kazanmak da yine Halıka vefadır. Şunu hiç unutmamalıdır ki gönlünü vefa sadakatine teslim eden bir müminin varacağı son menzil, Cenabı-ı Hakk’ın vuslat deryasıdır.
Verdiği sözde durmayıp cayan gaddar (zalim), hain kimse için kıyamet günü bir sancak dikilir ve "Dikkat olunsun bu sancak falan oğlu falanın ahde vefasızlık alâmetidir" denilerek teşhir edilir (gösterilir). (Hadis-i şerif-Sahih-i Buhari, Sahih-i Müslim, Sünen-i Ebu Davut, Sünen-i Tirmizi )
Ahde vefasızlığın yaygın hal aldığı bir millette cinayet çok olur... (Hadis-i şerif-Müsned-i Ebu Yayla, Beyheki, El - Müstedrek )
İnsanların güzelce hizmet ve sohbet etmesine en layık olan kimdir?” Hazreti Peygamber; “Annendir” buyurdu. “Sonra kimdir?” dedi. “Annendir” buyurdu. “Sonra kimdir?” dedi.”Annendir” buyurdu. “Sonra kimdir?” dedi. “Sonra babandır” buyurdu. Ebu Hureyre (r.a.) Buhari Rabbim bizleri Ana babalarının rızasını alan hayırlı evlatlardan eylesin.