Agit’ten Bosna Seçimlerine Geçer Not

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Bosna-Hersek’te dün sona eren seçimlerin rekabet şartlarına uygun ve adil bir süreç içinde gerçekleştirildiğini açıkladı. Gözlemciler, Bosna'da yaşayan değişik etnik gurupların arasındaki...

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Bosna-Hersek’te dün sona eren seçimlerin rekabet şartlarına uygun ve adil bir süreç içinde gerçekleştirildiğini açıkladı. Gözlemciler, Bosna'da yaşayan değişik etnik gurupların arasındaki güvensizliğin devam ettiğini de rapor etti.

Bugün düzenledikleri basın toplantısıyla seçim sürecini değerlendiren AGİT gözlemcileri, Bosna'da yaşayan üç kurucu halkın arasında işbirliği ve ortak vizyon eksikliği nedeniyle seçimin tam demokratik ruhla yapılamadığına dikkat çekti. Bununla birlikte bütün adayların özgür bir şekilde seçim kampanyası yapabildiğini vurguladı.

AGİT gözlemci heyetinin lideri Roberto Battelli, Bosna-Hersek'te demokratik seçimlerin yürütmesi için yasal çerçevenin mevcut olduğunu fakat Dayton anlaşmasının sınırlarını aşma yönünde bir siyasi irade görülmediği için ülkenin gerçek gelişmesinin sağlanamadığını söyledi.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin gönderdiği heyetin başkanı Tiny Kox ise Bosna'da demokratik kurumlarına olan güvenin giderek azaldığını kaydetti. Kox, "Bunlar istikrarı tehdit edebilir. Siyaset kurumu için alarm verici bir gelişme.” dedi.

AGİT temsilcileri oylama sürecinin yüzde 94'ünü iyi ya da çok iyi olarak değerlendirdi. Oy sayım süreçleriyle ilgili ise yüzde 25 oranında kötü ya da çok kötü notu verildi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri