Ağır yaptırım şart!

Düğünlerin neredeyse vazgeçilmez adetlerinden biri haline gelen "havaya ateş açma" geleneğinin önüne bir türlü geçilemiyor. Magandalar yüzünden zaman zaman ölümlü ve yaralamalı olaylar da meydana geliyor

Düğünlerde ve asker uğurlama törenlerinde ilkel bir gelenek haline geline gelen "Havaya ateş açma" adeti, tehlikeye davetiye çıkarıyor. Daha çok köylerde devam eden bu olay şehir merkezlerinde bile yaşanıyor. İnsanların en mutlu günü bilinçsizlikten dolayı kabusa dönüşüyor. Özellikle düğünlerde ve asker törenlerinde şuursuz davranan bazı vatandaşlar bulundukları ortamı adeta savaş alanına çeviriyor. Yapılan onlarca uyarıya rağmen, kulaklarını uyarılara tıkayan vatandaşların çok maharetli bir iş yapmış gibi davranmaları da "pes" dedirtiyor. Konya, maganda olaylarını en fazla 2017 yılının Eylül ayında yaşamıştı. İnternet sitelerinden "düğün magandaları" diye arama yapanlar en fazla Konya'da yaşanan bu tarz olumsuz olaylarla karşılaşmıştı.  Konya'da bir sokak düğününde havaya ateş eden bir vatandaş 5 kişiyi yaralamıştı. Yunak'ta ise bir kişi hayatını kaybetmişti.  Ayrıca silahların güç gösterisi olarak görüldüğü ve bu amaçla ateşlendiği olaylardan yine en fazla çocuklar ve gençler olumsuz etkileniyor.

CEZA ORANININ ARTMASI GEREKİR

Maganda olaylarının en fazla mesken mahallelerde yaşandığını dile getiren Avukat Fatih Özer, vatandaşların ivedilikle bu tür yasal olmayan tutum ve davranışlardan kaçınması gerektiğine dikkat çekti. Bu konudaki yaptırımların ağırlaştırılması durumunda olaylarda gözle görülür bir şekilde azalma olacağına vurgu yapan Özer, "Ceza, para cezasının ötesinde olmalı" dedi. "Silah sıkıldığı zaman ölümlü ve yaralanmalı durumların yaşanmaması durumunda bile silah sıkan kişi etrafı tehlikeye atma durumundan para cezasına çarptırılır" diyen Özer, daha sonra şunları kaydetti: "Bir gerçek var. O da bizim toplumumuzun cezai yaptırımdan anlaması. Konu ile ilgili yaptırımların artmasını gerekli. Ruhsatsız silah taşımanın da cezası vardır. Öncelikle devlet silaha el koyar. 2 yılın üzerinde suç dosyası olanlar hapis cezası alır. 2 yılın altında cezası olanlar da denetimli serbestliğe tabii tutulurlar. Düğünlerde veya asker uğurlama törenlerinde bu tür arayışların içine girmek mantık kurallarının dışında. Sağlam bir zemin üzerinde ceza boyutları artırılırsa, sorunun büyük kısmı çözülür."

SÖZDE EĞLENCE TEHLİKEYE DÖNÜŞÜYOR

Kendisinin de bu konu ile ilgili olarak basında demeçlerinin yer aldığını ve vatandaşları sürekli uyardığını aktaran Av. Gökhan Tozoğlu, yaz aylarında bu tarz olaylarda sayısal bir artışın gerçekliğine vurgu yaptı. Kontrolsüz bir şekilde silah kullanıldığına ve bilinçsiz bireysel silahlanma durumunun arttığına değinen Tozoğlu, "Ölümlü ve yaralanmalı olaylar karşısında vicdani olarak bir rahatsızlık hissediyoruz. Basına bu konu ile alakalı haberler yansıyor. İnsanlar, mutlu bir yuva kurabilmenin hesabını yaparken, kendini bilmezin biri düğünü kana buluyor. Kendi hayatını da insanların hayatını da tehlikeye atıyor. 6136 sayılı ateşli silahlar hakkında kanuna muhalefetin ciddi cezaları bulunuyor.  Kurşun sebebiyle bir yaralanma veya ölüm olayı meydana geldi diyelim. Türk Ceza Kanunu (TCK)'da belirtilen taksirden değil de olası kasttan ceza verilebileceğine ilişkin de çok sayıda görüşler ileri sürülmüştür. Sözde eğlenmek için insan geleceğini tehlikeye atmanın bir lüksü yok, olamaz da. Havaya veya etrafa rast gele silah sıkanlar suç işlediklerinin farkında olmalı” diye konuştu.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri