Ağaçta don riski

Mart ayının son günlerinde etkili olan yağmur ve kar hububat üreticisini sevindirirken, hava sıcaklıklarının eksi derecelere düşmesi meyve üreticisini ise endişelendirdi. Prof. Dr. Süleyman Soylu, "Çiçek açan ağaçlar zarar görülür" dedi

Konya'da Mart ayının son günlerinde kar yağışı görüldü. Şehir merkezinde ve ilçelerde kar etkili oldu. Derbent gibi bazı ilçeler beyaza bürünürken, hava sıcaklığı ise eksileri gördü. Yağışlar ekinlere can suyu olurken, hava sıcaklığındaki düşüş ise özellikle meyve üreticilerini endişelendirdi.   Bazı noktalarda don olayı görüldü. Vatandaş don olayının bağ ve bahçelere zarar vermesinden endişeleniyor. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, yağmur ve kar yağışının bölge çiftçisinin yüzünü güldürdüğünü belirterek, bu dönemde alınacak yağışın ekili alanlarda verimi artıracağını söyledi.

DON OLAYLARI ZARAR VERİR

Son yağışlar ve don olaylarının oluşturacağı zararlar hakkında bilgi veren Soylu, "Yağışlar bizleri mutlu etti. Mart ayının son günlerinde kar gördük. Hava sıcaklıkları eksi dereceleri gördü. Don riski oluştu. Hububat alanları için hiçbir sıkıntı yok. Mart ayında ekilen ürünlere de etki yapmaz. Çünkü ekilen ürünler daha çıkmadı. Ancak meyve açan çiçek ağaçlarında sıkıntı oluşabilir. Hububat daha boylanmadı. Baharlık bitkiler çıksaydı sorun olurdu. Yağışlar nedeniyle toprakta tav oluştu. Baharlık ürünlerin ekimi için toprak tam müsait" açıklamasında bulundu.

ERKEN EKİMDEN KAÇININ

Çiftçilere çeşitli tavsiyelerde de bulunan Soylu, "Çiftçiler erken ekimden kaçınmalı. Mart'ın son günlerinde bile kar yağabiliyor. Baharlık ürünlerin vaktinde ekilmesi büyük önem arz ediyor. Elma ağaçları henüz çiçek açmazken, kayısı, erik ve badem ağaçları çiçek açtı. Sıcaklık da eksi 2'yi gördü. Ağaçların tamamını öldürmemiştir. Ama soğuklar etkiler. 2 yıl önce hava eksi sekizlere kadar düşmüştü. Ağaçlarda büyük hasar oluşmuştu" ifadelerini kullandı.

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri