Ağaçlarda erken çiçek açma riski

Sıcaklıkların normalin üzerinde olması nedeniyle bazı ağaçlar erkenden çiçek açtı. Yüzünü gösteren güneş bazı ağaçların tomurcuklanmasına neden oldu. Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Sabır, “Erken açan çiçek zarar görür” dedi

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ile birlikte bazı ağaçlar çiçek açtı.

Küresel ısınmanın da  etkisiyle yaşanan mevsim dışı hava sıcaklıkları, bitkilerinde farklılaşmasına neden oldu. Ağaçların çiçek açmasını sağlayan hormonal yapısı, dış etkenlerden dolayı bozuldu. Hormonun bozulması sonucunda bazı ağaçlar, vaktinden önce çiçek açtı. Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Sabır, Ağaçlar için en uygun çiçek açma zamanının ilkbahar olduğunu belirtti. Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde olmasının meyvenin dinlenme döneminden, çiçeklenme dönemine kadar ki süre  içerisinde sıcaklık toplamasına sebep olduğunu söyleyen Sabır, bu durumun istenmeyen sonuçlara davetiye çıkardığını vurguladı. Sabır, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugünlerde karşılaştığımız yüksek hava sıcaklıkları, meteorolojinin uzun yıllar ortalamalarına göre oldukça yüksek. Mevsim normallerinden çok yüksek ya da düşük sıcaklıklar bitkilere bir takım olumsuz etkide bulunuyor.  Sıcaklık dalgalanmaları, bitkilerin yaşamsal faaliyeti noktasında büyük bir önem arz ediyor. Konya iklimi sıcaklık dalgalanmalarının çok yaşandığı bir alanda hüküm sürüyor. Konya'daki ağaçların ilkbahar geç donlarına maruz kalma ihtimali çok kuvvetli. İlkbahar geç donu, bir bölgede don olaylarının sona ereceği tarihten sonra beklenmeyen don olaylarının hakim olması demek. Konya İlkbahar geç don olaylarının yaşanması için elverişli. Konya'da mevsimsel sıcaklıkların farklılık göstermesi özellikle son  yıllarda, bu durumun görülme ihtimalini bir hayli artırdı. Mevsiminden önce çiçek açan ağaçlar, soğuk havaların bir anda etkili olmasıyla üşüdü. Bu iklimin yaşandığı bölgelerde sıcaklıklar nisan ayına kadar sıfırın altına kadar inebilir. Hava sıcaklığının sıfırın altına inmesi demek, erken çiçek açan ağaçların donması ve  verimde kayıpların olması demek. Don olayları yaşanmasa bile erken açan çiçek zarar görür. Birçok meyvenin çiçek tozu arılar aracılığı ile taşındığı için harekette yavaşlamalar görülür. Birçok arı 10 derecenin altında faaliyet gösteremez. Yani sıcaklıkların azalması verimi büyük oranda etkiler.”

BAZI MEYVENİN ÇİÇEKLERİ DAHA HASSAS

Çoğunlukla ilkbaharda çiçeklenen bitkiler, mevsiminden önce açınca görenleri hayrete düşürüyor. Bazı ağaçlar ve çiçekleri, farklı türlere göre daha hassas olabiliyor. Sabır, badem ve şeftalinin diğer türlere göre daha hassas olduğunu ve çiçeklenme süresinin daha kısa olduğunu dile getirerek, yaşanan sıcaklık değişimlerinden daha çok etkilendiğini ifade etti. Sabır, konuşmasını şu ifadeler ile bitirdi: “Meyvelerin çiçek yapısı farklıdır. Elma ve Armut yapısal olarak soğuğa daha dayanıklıdır. Bu iki meyvenin çiçeklenme süresi daha uzundur. Sıcağı görünce hemen çiçek açan meyve türleri de var. Yaşanan olumsuzluklardan en çok  üretici etkileniyor. Çiçeklerin don ve kırağı nedeniyle yanabileceği endişesi  üreticiler tarafından yerini koruyor.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri