"Afyonkarahisar'da, Pancarda Şeker Oranının Düşmesi Mevsimsel Değişiklik"

Afyonkarahisar Şeker Fabrikası Müdürü Ali Erdoğmuş, bu yıl pancardaki şeker oranının (polar) düşmesinin iklimden kaynaklandığını söyledi. Erdoğmuş, özellikle ağustos ayının son 10 günündeki gece gündüz sıcaklıklarının fazla...

Afyonkarahisar Şeker Fabrikası Müdürü Ali Erdoğmuş, bu yıl pancardaki şeker oranının (polar) düşmesinin iklimden kaynaklandığını söyledi. Erdoğmuş, özellikle ağustos ayının son 10 günündeki gece gündüz sıcaklıklarının fazla olmasının pancar tarımını etkilediğini kaydetti.

    Erdoğmuş, "Şeker pancarının yetişmesine etki eden en önemli faktörlerden bir tanesi iklim şartlarıdır. İklim şartları da bu sene böyle bir sonuç doğurdu. Biz geçen yıl ektiğimiz tohumun aynısını ektik. Geçen yıl verdiğimiz gübreleri de verdik. Geçen yıl ne uygulama yapıldıysa aynısını yaptık. Bu yıl iklimde yaşanan farklılıklar, pancardaki şeker oranının düşüşündeki en büyük etkendir." dedi. Yurttaki sıcaklıkların haziran ayı ortalarına kadar şeker pancarının gelişmesi için uygun seyrettiğini ifade eden Erdoğmuş, ancak, temmuz, ağustos aylarında yaşanacak yüksek sıcaklıkların ve kuraklıkların şeker pancarındaki şeker oranının değişmesine ve pancar gelişiminin gerilemesine neden olduğunu anlattı.

    Ali Erdoğmuş, sadece Afyonkarahisar çiftçisinin ekmiş olduğu pancardaki şeker oranının düştüğü şeklinde bir algı oluşmaması gerektiğin dile getirdi. Erdoğmuş, “Ülke genelindeki pancarın şeker oranı düştü. Bugün Ilgın, Eskişehir, Burdur, Uşak gibi çevre illerin yanında Elazığ, Kastamonu, Malatya’da da aynı sorun var. Türkiye genelinde 25 fabrika var. Şeker oranının düşüklüğü bütün fabrikalarda gözleniyor. Ancak, şeker varlığının düşük olması istenen bir şey değil, bu ne çiftçiler, ne de fabrikalar ister." diye konuştu.

    Bu kampanya döneminde 825 bin ton pancar alımı yapmayı planladıklarını belirten Erdoğmuş, bunun karşılığında 100-115 bin ton civarında şeker beklediklerini dile getirdi.

MHP İl Genel Meclisi(İGM) Üyesi İbrahim Acar da geçtiğimiz haftalarda yapılan Meclis toplantısında konuyu gündeme getirmişti. Acar, memleketi Dinar ve bölgesinde şeker pancarı yaprağında görülen hastalık nedeniyle bitkinin yapraklarının kuruduğunu, şeker oranın da düştüğünü açıklamıştı. Acar, yetkilileri bu konu üzerinde tedbir almaya davet etmişti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri