Afyon’da Proje Hazırlandı, Termal Seracılık 660 Bin Metrekareye Çıkıyor

Afyonkarahisar’da 350 bin metrekarelik alanda termal kaynaklı Organize Seracılık Bölgesi (OSB) kurulması içi proje hazırlandı.

Afyonkarahisar’da 350 bin metrekarelik alanda termal kaynaklı Organize Seracılık Bölgesi (OSB) kurulması içi proje hazırlandı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na gönderilen projenin kabul edilmesi halinde, termal kaynaklı sera varlığı 660 bin metrekareye ulaşacak. Yakın bir zamanda Türkiye ‘Afyon biberini’, ‘Afyon domatesini’ yiyecek.

Jeotermal kaynaklar açısından zengin olan Afyonkarahisar, bu avantajını şehir ve otel ısıtmasının ardından seralarda kullanmaya başladı. ‘Teknolojik Termal Sera’ adı verilen seralara yatırım her geçen gün artıyor. 2012 yılında 180 bin metrekare olan jeoermal kaynaklı sera kaynağı, 2013’de 310 bin metrekareye çıkartıldı.

"SERA OSB MÜDÜRLÜK TARAFINDAN UYGUN GÖRÜLDÜ"

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, şehirde seracılık faaliyetlerinin her geçen gün arttığını söyledi. Diğer illerden avantajlı olarak seraların ısıtılmasında jeotermal enerjiyi kullandıklarını belirten Arap, bunun da maliyetleri önemli ölçüde azalttığını belirtti.

Organize Seracılık Bölgesi'ne ilişkin proje incelediklerini ve Bakanlığa uygun görüş için gönderildiğini belirten Arap, “OSB, Çayırbağ mevkiinde 350 bin metrekarelik alanda oluşturulacak. Jeotermal kaynaklı OSB, Afyonkarahisar’ın tarımsal üretimde gelirlerini artıracaktır. Proje hayata geçirildiğinde şu anda 310 bin metrekarelik jeotermal kaynaklı sera kaynağı, 660 bin metrekareye çıkmış olacak.” dedi.

Arap, projenin kabul edilmesinin ardından tahsis işlemlerine başlanacak olan seracılık bölgesinin hem tarıma hem de istihdama önemli katkılar sağlayacağını ifade ederek, çiftçilerin birim alandan daha fazla kar elde edeceğini anlattı. Tarımda yüksek gelir sağlayan yetiştiricilik tekniklerinin yaygınlaşmasının hem ülke hem de çiftçiler için önemli olduğunu ifade eden Arap, bu anlamda seracılığın yaygınlaştırılması için örnek seralar kurulduğunu dile getirdi.

AFYON TARIMDA İLK 4 İL ARASINDA

Öte yandan, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, Afyonkarahisar, tarımsal katma değeri en yüksek dört il arasında yer alıyor. Türk tarımında ilk sırayı yüzde 8,4 payla, aralarında Afyonkarahisar’ın da bulunduğu Kütahya, Uşak, Manisa illerinden oluşan Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) bölgesi yer aldı.

Arap, Türkiye'nin tarımda yapısal sorunları çözmesi, stratejik ürünlerin yanı sıra katma değeri yüksek ürünlere yönelmesi gerektiğini ifade ederek, “Verimliliğin artırılarak girdi fiyatlarının düşürülmesi gerekmektedir. Tarımsal ürünlerimizi en iyi şekilde işlemeliyiz. İhracatta ürünlerimizi ham olarak değil, işlenmiş olarak, katma değerini yükselterek satmak gerekiyor. Gelişmiş ülkeler, ürünü işleyerek, fiyatını ikiye üçe katlayıp satıyor. Gıda sanayiinde marka oluşturuyorlar. Bu sayede aynı tarımsal alandan çok daha fazla ekonomik katkı sağlıyorlar.” diye konuştu.

AFYON DİĞER İLLERE GÖRE DAHA AVANTAJLI

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da Afyonkarahisar'ın iklim yapısının ve altyapısının seracılığa uygun olduğunu söyledi. Afyonkarahisar'ın, diğer illerden avantajının jeotermal enerjiye sahip olması olduğunu ifade eden Eroğlu, şunları söyledi: "Bu konuda bir araştırma yaptırdım. Mesela Antalya'da 4 ay bitkiler uyku moduna giriyor. Ancak bizim ilimizde böyle bir şey yok. Afyonkarahisar'da iklim şartları güzel. Şimdiden iş adamlarımız teknolojik seralar kurmaya başladı. Bu konuda gereken destekler de veriliyor. Artık, Türkiye çok yakında Afyon domatesini, biberini yemeye başlayacak.” Eroğlu, Afyonkarahisar'a bu konuda yatırımların devam ettiğini ve Organize Seracılık Bölgesi kurulması için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.



CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri