Afrikaya yardım çağrısı

Konya Sivil Toplum Kuruluşları İcra Heyeti Başkanı Latif Selvi ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Afrikada yaşana kuraklık ve açlığa dikkat çekti
Konya Sivil Toplum Kuruluşları İcra Heyeti Başkanı Latif Selvi ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Afrika’da yaşana kuraklık ve açlığa dikkat çekerek, tüm Müslümanları buraya yardım etmeye çağırdı
Konya Sivil Toplum Kuruluşları, Afrika’da yaşanan kuraklık nedeniyle bu bölgedeki halkın zor günler yaşadığını belirterek ortak yardım çağrısında bulundu. Konya Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen basın toplantısına Konya Sivil Toplum Kuruluşları İcra Heyeti Başkanı Latif Selvi ile birlikte çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Konya Sivil Toplum Kuruluşları İcra Heyeti Başkanı Latif Selvi, Afrika’nın bir kısmında kuraklıktan dolayı, kıt imkanlarla zor şartlarda yaşayan Sudan, Somali, Etiyopya halklarının açlıkla boğuştuğunu, milyonlarca çaresiz insanın, bir yudum su, bir lokma ekmek için civar ülkelere doğru yollara düştüğünü söyledi. Bu yaşanan çaresizlik ve dram karşısında, tüm dünyanın sınavdan geçtiğini ifade eden Latif Selvi, “Aslında yokluklar ülkeli olarak izlediğimiz kara kıta, pek çok alanda dünyanın en önemli zenginliklerine sahiptir. Kanaatimizce yeryüzünde yaşanan sorunun temelinde, Allah’ın bahşettiği zenginliğin paylaşmacı bir anlayışla taksimine yanaşılmaması, sömürü, köleleştirme ve üstün ırk mantığı ile şekillenmiş ayrımcı, seçkinci, üstün insan anlayışı yatmaktadır” diye konuştu.
Konya sivil toplum kuruluşları olarak yaraları sarmak için seferber olduklarını belirterek, “İHH, Kimse Yok Mu, Yardım Eli, Can Suyu ve Rida Dernekleri olarak kampanyalara destek veriyoruz. Acılar paylaşılarak azalırmış. Şartlar daha da ağırlaşmadan yardımseverliğimizi gösterelim, yaraları saralım, insanlığın ölmediğini bir defa daha gösterelim” ifadelerini kullandı.
Son 60 yılın en kurak dönemini yaşayan Afrika’nın en fakir ülkelerinden Somali’de halkın açlık, kuraklık ve hastalıkla boğuştuğunu söyleyen İHH Konya Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Erdim de, kuraklığın pençesinde kıvranan Somali halkının tek umudunun dünya Müslümanlarının Ramazan ayında göndereceği yardımlar olduğunu belirterek, “Kavurucu sıcağın altında günlerce yürüyerek Kenya’daki sığınma kamplarına ulaşan binlerce kişi, çaresiz kendilerine uzanacak yardım elini bekliyor. Somali’de 20 yıldır devam eden iç çatışmalar nedeniyle zaten zor durumda olan halk, şimdi de kuraklığın sebep olduğu bir insanlık kriziyle mücadele ediyor. Açlıktan ölme tehlikesi ile karşı karşıya olan Somalililer, ülkenin güneyinden başkent Mogadişu’ya ve Kenya’ya göç ediyor. Özellikle çocuk ölümlerinin yaşandığı Somali’de Ramazan ayının başlamasıyla birlikte halkın yaşama ümidi de artmış durumda” dedi. Kardeşlik bağlarının güçlendiği Ramazan ayında Türkiye halkının Somali’de yaşanan felakete kayıtsız kalmayacağını bildiklerini söyleyen İHH Konya Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Erdim, tüm Türkiye’yi Ramazan ayında yardım seferberliğine katılmaya çağırdı.
Kimse Yok Mu Derneği Konya Şube Müdürü Hasan Aşçı da Somali, Etiyopya ve Kenya’da insanların açlık ve kuraklık nedeniyle yaşadıkları yerleri terk edip mülteci kamplarına ulaşmaya çalıştığını belirtti. Somali’de devlet yetkililerinin halka hayatta kalmak için yaprak, ot ve ağaç kabuğu yemelerini tavsiye ettiğini hatırlatan Hasan Aşçı, “Kimse Yok Mu Derneği olarak Afrikalı kardeşlerimizin açlıktan ve susuzluktun ölme tehlikesiyle karşı karşıya kaldıkları bu kritik günler için acil yardım kampanyası ve dağıtım projesi başlatmış bulunuyoruz. Bu projenin amacı 36 bin adet ailenin kuraklıktan daha az etkilenmesini sağlamaktır” ifadelerini kullandı. Kimse Yok Mu Derneği’nin 31 Temmuz 2011 tarihinde Somali’ye ilk ekibini gönderdiğini bildiren Hasan Aşçı, “Ekibimiz yanlarına götürdükleri yağ, un, şeker, pirinç, makarna ve bisküviden oluşan acil gıda maddelerini 4 bin 500 aileye dağıtmış, susuzluktan ölme noktasına gelmiş insanlara acil su dağıtımları yapılmıştır. Yine ekibimizin yaptığı araştırmaya göre hastalıklar, özellikle tifo, dizanteri, sıtma, kolera gibi hastalıklar, yayılma eğilimi göstermektedirler. Şayet bu insanlara acilen el uzatılmazsa açlıktan, susuzluktan kırılacakları gibi, bulaşıcı hastalıkların da etkisiyle hayatları çok zorlaşacak, çok ciddi rakamlarda kayıpların verildiği insanlığı utandıracak acı bir tablo ile karşılaşmamız kaçınılmaz olacaktır” dedi.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri