Afrika'daki nüfuz mücadelesi güçleniyor

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu'nun (USAK) Batı Afrika ülkesi Mali hakkındaki raporunda, kıtada Fransa ve ABD'nin yanı sıra, Batı ülkeleri ile BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika) arasında da rekabetin arttığına dikkat çekildi.

USAK'ta düzenlenen basın toplantısında, "Afrika'da Küresel Rekabet: Mali Krizi" adlı rapor açıklandı. Raporu hazırlayan USAK Orta Doğu ve Afrika Uzmanı Fuad Ferhavi, Batı ve BRICS ülkeleri arasındaki rekabete dikkat çekti. Deniz yollarına hakimiyet konusunda çekişen ABD, Çin ve Brezilya'nın Afrika'ya yöneldiğine işaret eden Ferhavi, son 10 yılda ABD'nin Kuzey Afrika'daki faaliyetlerini artırdığını söyledi.

Ferhavi, "Mali'de yaşananlar, ülkenin ordusunu eğiten ABD'nin bu konuda yeterince başarılı olamadığını gösteriyor. Bu durum Avrupa ülkelerine Mali'ye müdahale fırsatı sunmaktadır. Fransa'nın Mali'ye müdahalesinin gerisinde Amerika ve Çin'in bölgede giderek artan nüfuzu bulunmaktadır" diye konuştu.

Fransa'nın uranyum üretimi konusunda uzun süredir tekel oluşturmaya çalıştığının altını çizen Ferhavi, Batı Afrika ülkelerine dağılmış biçimde yaşayan Tuareglerin bulunduğu sahil bölgelerinin uranyum yönünden zengin olduğunu, Mali'nin komşusu Nijer'de keşfedilen uranyum yataklarının bölgeye ilgiyi daha da artırdığını kaydetti.

Yeni güçler geleneksel güçlere karşı

Sovyetler Birliği'nin yıkılmasının ardından Afrika'daki krizlerin Fransa tarafından büyük bir meydan okuma olarak algılandığına yer verilen raporda, kıtada Fransız nüfuzundaki ülkeler ile ABD arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştiği, buna paralel olarak söz konusu ülkelerde Amerikan askeri varlığının arttığı tespiti yapıldı.

Raporda, uluslararası ekonomik kriz ve Ortadoğu-Kuzey Afrika bölgesindeki halk hareketleri gibi dinamiklerin Afrika'nın rekabet ve çatışma sahasına dönüşmesine neden olduğu belirtilerek, kıtanın yeni aktörleri durumundaki BRICS ülkelerinin buradaki geleneksel dış güçler Fransa, İngiltere ve ABD ile rekabet etmeye başladığı yorumu yapıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri