Afrika Olimpiyatlara hasret

Dünya 2012 yılında Londrada düzenlenecek 30. Olimpiyat Oyunlarını beklerken, 113 yıllık olimpiyat oyunları tarihinde, bugüne kadar hiç bir oyunun, Olimpiyat ambleminde siyah halka olarak temsil edilen Afrikada düzenlenmemesi dikkati çekiyor.

1896’da ilk modern olimpiyat oyunlarının Atina’da gerçekleştirilmesinin ardından olimpiyat oyunları günümüze kadar, dünya savaşı dönemleri haricinde, 4 yılda bir ambleminde temsil edilen 5 kıtanın 4’ünde defalarca düzenlendi.

Bugüne kadar Avrupa, Amerika, Asya ve Avustralya kıtalarının farklı merkezlerinde toplam 29 kez düzenlenen oyunların 30’uncusu da 2012 yılında Avrupa kıtasında yer alan Londra’da düzenlenecek. Buna karşın Olimpiyat Oyunlarının, büyük çoğunluğunda oyunlara damgasını vuran siyahi sporcuların ana vatanı Afrika kıtasında hiç gerçekleştirilmedi. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Togay Bayatlı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Olimpiyat oyunlarının bugüne kadar Afrika’da hiç düzenlenmemiş olmasının bir kaç nedeni bulunduğunu söyledi.
Afrika’daki ülkelerin hiç birinin finansal kapasitesinin bu denli büyük bir organizasyonu gerçekleştirmeye uygun olmadığını anlatan Bayatlı, “Sadece bu da değil. Bir kere Afrika’da çevre kirliliği var. İnsanlar fakirlik içerisinde yaşıyor. Bir tek Fas Akdeniz Oyunlarıyla böyle bir organizasyonu gerçekleştirmeye çalıştı. Onda da düzgün bir basın merkezi bile hazırlayamadılar” diye konuştu.
Böyle bir organizasyonu gerçekleştirmek için maddi imkanların yanı sıra bu alanda yetişmiş insan kaynağına da ihtiyaç olduğunu vurgulayan Bayatlı, Afrika kıtasında yer alan ülkelerde Olimpiyat Oyunlarında yer alan spor dallarının bir çoğuna yönelik federasyonların bulunmadığını kaydetti. Dünyanın en büyük nüfusuna sahip ülkesi konumundaki Çin’in olimpiyat oyunları için 38 milyar dolar harcadığını hatırlatan Bayatlı, söz konusu rakamın Afrika ülkelerinin bütçelerinin çok üzerinde olduğunun altını çizdi. Bayatlı, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC), olimpiyat düzenleme hakkını almış ülkelere, sadece 2 milyar dolar tesis yapımı için kaynak aktardığını belirtti.
IOC’un olimpiyatların yapılacağı ülkeyi seçerken çok kapsamlı kriterleri dikkate aldığını anlatan Bayatlı, finans kapasiteleri yüksek ve spor konusunda başarılı birçok ülke varken, böyle büyük bir organizasyonu yapma hakkını, okuma-yazma oranları bile çok düşük olan Afrika kıtasındaki ülkelere vermeye kimsenin yanaşmadığını söyledi. Buna rağmen, “bugüne kadar Afrika kıtasında oyunların hiç düzenlenmemiş olmasını bir eksiklik olarak gören” yaklaşımı, “duygusal bir yaklaşım” olarak nitelendiren Bayatlı, “olimpiyat oyunları duygusal bir olay değil, bir iştir. Afrika’da, Olimpiyat Komitesi sayısı daha yeni 28’e çıktı. Ne kültürleri, ne ekonomileri, ne tesisleri, ne de mevsimleri Olimpiyat Oyunlarını düzenlemeye uygun değil” dedi.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Spor Haberleri