Afganistan'da terör köksaldı

İzzetulah Zeki Dihkanoğlu, "Afganistanlı mültecilerin pasaport ve ikamet noktasında sıkıntıları var. Kimlik numarası olmayanlar sağlık hizmeti alamıyor. Yetkililer mültecilerin sorunlarına kulak versin" dedi.

Afganistan Türkleri Dayanışma Derneği (AFTÜRKDER) tarafından düzenlenen "Orgeneral Raşit Dostum ve Afganistan Güvenlik Güçlerini Teröre Karşı Destekleme Programı"na yoğun katılım oldu. Zindankale Kültür Merkezi Süleyman Şah Salonu'nda gerçekleşen programa Afganistan Devlet Başkanı Birinci Yardımcısı Siyasi Danışmanı Dr. Fazlı Ahmet Burget'in yanı sıra Konya'da yaşayan çok sayıda Afganistanlı katıldı. Afganistan Türkleri Dayanışma Derneği adına açılış konuşmasını yapan İzzetulah Zeki Dihkanoğlu, "AFTÜRKDER, 19 Kasım 2014 yılında yola çıktı. Amacı dayanışmayı artımaktı. 150 aile ve 350'den fazla öğrenciyle yola çıktık. Türkiye ve Afganistan'a yayıldık. Bugün ise Selçuklu'nun başkenti Konya'dan dünyaya sesleniyoruz. Raşit Dostum'u destekliyoruz. Hep yanında olduk, bundan sonra da yanında olmaya devam edeceğiz.

Teröre hayır diyoruz. Mehmet Akif Ersoy, 'Sahipsiz memleketin batması haktır' diyor. Biz de sahipsiz davanın batması haktır diyoruz. Davamıza sahip çıkalım. Bugün bu programa İstanbul, Ankara ve Hatay'dan katılım oldu. Davayı hep birlikte yaşatacağız. Bizim için Türk, Tacik, Afgan ve Türkmen birdir. Dostum, şu an bizim dertlerimizle dertleniyor. Dayanışmaya ihtiyaç var" dedi.

Afganistanlı mültecilerin bir takım sıkıntılarının olduğunu da belirten Dihkanoğlu, "Mültecilerin pasaport ve ikamet noktasında sıkıntıları var. T.C. kimlik numarası olmayanlar sağlık hizmeti alamıyor. Türkiye'ye gelmek suç değil. Yetkililer mültecilerin sorunlarına kulak versin" diye konuştu.

DOSTUM ÜLKE İÇİN BİR DEĞERDİR

Programda söz alan Cünbiş Gençler Birliği Türkiye Temsilcisi Gulbiddin Moradi de, Raşit Dostum'un Afganistan'ın iyi bir geleceğe kavuşması için çaba sarfettiğini, Afganistan'ın uzun yıllardır savaşla boğuştuğunu, savaşta yüzbinlerce insanın yaşamını yitirdiğini, yüzbinlerce çocuğun ise yetim kaldığını söyledi. Ülkede teröre karşı verilen mücadelede bugüne kadar ne yazık ki bir sonucun alınamadığını belirten Moradi, özellikle ülkenin kuzeyinde terörün köksaldığını, halkın nefes almakta bile zorlandığını, Raşit Dostum'un ise mazlumların yanında yer aldığını ifade etti.  Programda konuşan Afganistan Devlet Başkanı Birinci Yardımcısı Raşit Dostum'un Siyasi Danışmanı Dr. Fazlı Ahmet Burget ise, Raşit Dostum'a ülkede 'Halid Bin Velid' ve 'Afganistan Kahramanı' şeklinde lakapların verildiğini söyledi. 50 bin insanın Dostum'un davası uğruna can verdiğini belirten Burget, şunları söyledi: "Barış ve huzur için bu davaya baş koydu. Dostum ülke için bir değerdir. Batılı akademisyenler de bunu ifade ediyor. Bu değere sahip çıkmamız gerekiyor. Herkesin silahlanmasına gerek yok. Lobi faaliyetlerine de ihtiyaç var. Bu noktada bizim eksiklerimiz var. Öğrencilik bu noktada önemli. Ülkedeki gerçekleri dünyaya anlatmalı öğrenciler. İnşallah Afganistan en kısa sürede barış ve huzura kavuşur." Programda, Raşit Dostum ile ilgili kısa bir video da gösterildi. Program konuşmaların ve plaket takdiminin ardından son buldu.

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri