Afganistan’da "Kırsal Kadın Ürünleri Fuarı" Düzenlendi

Afganistan’ın başkenti Kabil’de Uluslararası Kırsal Kadınlar Günü münasebetiyle 'Kırsal Kadın Ürünleri Fuarı' düzenlendi.Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın sponsorluğuyla Afganistan Güvenlik ve Sosyal Koruma Derneği'nin düzenlediği...

Afganistan’ın başkenti Kabil’de Uluslararası Kırsal Kadınlar Günü münasebetiyle 'Kırsal Kadın Ürünleri Fuarı' düzenlendi.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın sponsorluğuyla Afganistan Güvenlik ve Sosyal Koruma Derneği'nin düzenlediği fuarın açılış törenine Kırsal Rehabilitasyon ve Gelişme Bakanı Wais Barmak, Kadın İşleri Bakan Yardımcısı Mojgan Mustafavi, milletvekilleri ve birçok bürokratlar katıldı.

Fuarda Belh, Parvan, Bamyan, Herat ve Nangarhar vilayetlerinden toplam 41 stantta kırsal bölgelerde yaşayan kadınlar ürettikleri ürünleri sergiledi. Açılış töreninde konuşan Kırsal Rehabilitasyon ve Gelişme Bakanı Wais Barmak, her ülkedeki üreticiliğin geliştirilmesinde insan, yer ve üretim imkânlarının önemli rol oynadığını ifade ederken, bunlardan insan ve yerin her ülkede olduğunu ama üretim imkanlarının fazla bulunmadığına vurgu yaptı. Barmak, “Üreticiler için üretim imkânları sağlandığında, ülkemizin ekonomi kapasitesini yüksek seviyeye getireceğiz.” sözlerini kullandı.

Kadın İşleri Bakan Yardımcısı Mojgan Mustafavi, Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Ülkemizdeki kadınların el üretim sanatı çok iyi. Ama iş piyasasının olmaması köylü kadınlarının problemlerinin başında geliyor.” dedi. Ülkede gıda, el sanatı, kuruyemiş, meyve ürünlerinin çok üretildiğini dile getiren Mustafavi, piyasa ve depolama koşullarının eksikliğinden dolayı komşu ülke Pakistan’a gönderilerek, burada piyasaya sunulduğunu aktardı.

Belh vilayetinden fuara katılan Wahida isimli kadın, “Bizim şirketimiz kuruyemiş üretiyor. Biz taze meyveleri alıyoruz ve temizleyerek kurutuyoruz. Ayrıca badem, ceviz, fıstık ve diğer kuruyemişlerin ticaretini yapıyoruz. Böyle fuarların düzenlenmesi kadın üreticilerin ticareti için çok faydalı. Şuan biz tüm işlerimizi elimizle yapıyoruz, devletten modern fabrikalar kurarak bize modern iş ortamı hazırlamasını istiyoruz.” diye konuştu.

Güvenlik ve Sosyal Koruma Derneği yeklilerinden Gizaran ise bugünkü fuarda 5 vilayetten toplam 41 standa kırsal kadınların ürettikleri ürünleri sergilediklerini belirerek, "Derneğimiz ticaret yapmak isteyen köy kadınlarına eğitim verdi ve daha sonra farklı vilayetlere düzenledikleri ziyaretlerle ticaret alanında fikir alışverişinde bulundular. İşi öğrendikten sonra BMKP tarafından ticaret yapmak isteyen kadınlara maddi yardım yapılarak iş ortamı sağlandı ve bugün ise uluslararası kırsal kadılar günü münasebetiyle kırsal üretim fuarı düzenleyerek kadınlara tarafından üretilenleri sergiye açtık.” dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri