Afganistan'da Ahmedzai Yemin Ederek Resmen Devlet Başkanı Oldu

Afganistan'da düzenlenen yemin töreninde seçimlerin galibi Eşref Gani Ahmedzai, görevi Hamid Karzai’den devralarak ülkenin yeni devlet başkanı oldu. Başkanlık sarayında düzenlen yemin törene Türkiye’den Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç...

Afganistan'da düzenlenen yemin töreninde seçimlerin galibi Eşref Gani Ahmedzai, görevi Hamid Karzai’den devralarak ülkenin yeni devlet başkanı oldu.

Başkanlık sarayında düzenlen yemin törene Türkiye’den Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç olmak üzere Pakistan, Hindistan ve İran'dan üst düzey yetkililerin yanı sıra toplam 200 yabancı ve 4 bin yerel misafir katıldı.

Program Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başladı. Ardından ülke marşı okundu. Daha sonra eski Devlet Başkanı Hamid Karzai konuşma yaptı. Karzai, "Bugün bizim için çok önemli bir gün. Barış içinde yeni bir devlet başkanı görev başına geçecek. Ben hükümeti yeni başkana devir edeceğimden dolayı çok mutluyum. Tüm ülkelere Afganistan’a şimdiye kadar yardım ettikleri için şükranlarımı arz ediyorum. Ülkemiz bundan sonra barış simgesini taşıyacak inşallah. Yaşasın Afganistan. Yaşasın Afgan halkı.” dedi.

Ardından Eşref Gani Ahmedzai’in yemin etme törenine geçildi ve görevi resmen devraldı. Törende ayrıca Devlet Başkanı Ahmedzai'nin yanı sıra, devlet başkan yardımcıları General Raşit Dostum ve Muhammed Server Daniş ile üst düzey hükümet yöneticisi Abdullah Abdullah ve iki yardımcısı da yemin etti.

Yemin töreninden sonra halka hitap eden Ahmedzai, ülkenin çok yakın zamanda bu buhrandan çıkacağını aktararak, yolsuzlukların kökunu kazıyacaklarını belirti. Ülkeye yeni nizam ve intizam getireceğini kaydeden Ahmedzai, “Afganistan Asya’nın kalbidir. Kalbin sağlam tutulması için biz elimizden gelen tüm çabaları sarf edeceğiz.” diyerek plan ve projeleri hakkında bilgi verdi.

Yeni hükümete üst yönetici olarak göreve başlayacak olan Dr. Abdullah Abdullah de bir konuşma yaptı. Abdullah ulusal birlik hükümetinin ülkeyi ileriye götüreceğini ifade etti.

Afganistan'da 14 Haziran'da yapılan ikinci tur başkanlık seçiminde eski Dışişleri Bakanı Dr. Abdullah Abdullah ve eski Maliye Bakanı Eşref Gani Ahmedzai yarışmıştı.

Sonuçlarla ilgili yapılan ilk açıklamada Ahmedzai'nin kazandığı belirtilirken, Abdullah ise seçimde yolsuzluk yapıldığını iddia etmişti. Bunun üzerine seçim süreci çıkmaza girmişti.

Anlaşmazlığın giderilmesi için ABD Dışişleri Bakanı John Kerry iki kez Kabil'e gelmişti. Kerry'nin girişimleri sayesinde adaylar, tüm oyların tekrar sayımı ve kazanan adayın Ulusal Birlik Hükümeti kuracağı konusunda anlaşmıştı.

Adaylar arasında imzalanan anlaşmada, seçimin galibinin devlet başkanı, diğer adayın ise üst düzey yetkileri olan bir "üst yönetici" olacağı belirtilmişti. 5 sayfalık anlaşmanın maddeleri arasında ayrıca, yeni devlet başkanının görevi devir almasından sonra anayasanın değiştirilmesi için bir komisyon kurması ve bakanlıkların devlet başkanı ve üst düzey yönetici tarafından eşit olarak belirlenmesini öngören bir kanunun yapılması yer alıyor.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri