Ael, Bu Yıl 12 Milyon Ton Kömür Üretecek

Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış, Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) Kışlaköy Açık Kömür İşletmesi’ndeki 2013 yılı kömür üretiminin 12 milyon ton olacağını söyledi.

Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış, Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) Kışlaköy Açık Kömür İşletmesi’ndeki 2013 yılı kömür üretiminin 12 milyon ton olacağını söyledi. Alış, AEL’deki yer altı suyundaki yükselişin de tehlike oluşturmadığını kaydetti.

    1440 MW kurulu gücü bulunan B Ünitesi ve 1350 MW. kurulu gücü bulunan A Ünitesi'nin enerji üretmesi için ihtiyaç duyduğu kömürün sağlandığı Afşin-Elbistan Linyitleri Kömür İşletmesi’nde 2013 yılı üretim rakamları 2012 yılına göre 7 milyon daha az olacak.

    Bölgedeki kömür üretimi ve AEL’deki yer altı su seviyesinin yükselmesine ilişkin olarak açıklamalarda bulunan EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, daha önce 14 milyon ton olarak açıklanan kömür üretiminin 12 milyon tona düşürüldüğünü söyledi. Alış, AEL’deki yer altı suyundaki yükselişin tehlike oluşturmadığına dikkat çekti.

    Afşin-Elbistan A Termik Santrali ve geçici süreyle B Termik Santrali’nin kömür ihtiyacının karşılandığı AEL Kışlaköy Açık Kömür İşletmesi’nde 2012 Ocak ayından beri süre gelen yer altı su seviyesindeki yükselişin göçük tehlikesi oluşturduğu ve kömür üretimine de engel olduğu bazı çevrelerce iddia edilmişti. Bu durumu Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) değerlendiren EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, bölgeyi yakından takip ettiklerini ve olası bir olumsuzluğa karşı bütün tedbirlerin alındığını belirtti. AEL’de buna bağlı olarak 2013 yılı kömür üretimi rakamlarında revizeye gidildiğini hatırlatan Genel Müdür Halil Alış, bu yıl 14 milyon ton olması beklenen kömür üretiminin de 12 milyon tona düşürüldüğünü ifade etti.

    Alış, kömür işletmesindeki yer altı suyunun standart seviyelerde tutulması için çaba gösterildiğini ve gereken tedbirlerin alındığını vurgulayan Alış, bölgede bir göçük tehlikesinin de bulunmadığının altını çizdi. Alış, "Gereken bütün tedbirlerimizi aldık. AEL’de her şey yolunda." dedi.

    300 METREDEN MİLYONLARCA METREKÜP SU ÇEKİLİYOR

    EÜAŞ ve MTA’nın son yılda açtığı 500’ün üzerindeki kuyu ile birlikte mevcut kuyulardan milyonlarca metreküp su çekildi. 300 metre derinlikten çekilen su, dev kanala aktarılıyor ve daha uzak bölgelerdeki tarım arazilerinin sulanmasında kullanılıyor. Söz konusu yeni kanalın, uç açıklığı 21,5 metre, taban genişliği ise 3.5 metre. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri