Adres Kayıtları Silinen Bazı Seçmenler Oy Kullanamayacak

Antalya’da çok sayıda vatandaşın adres kayıtları silindiği için cumhurbaşkanı seçimlerinde oy kullanamayacağı ortaya çıktı. Oy kullanacakları adresleri sorgulayan vatandaşlar kendilerine ait seçmen kayıtlarına ulaşamadı. Adreslerine...

Antalya’da çok sayıda vatandaşın adres kayıtları silindiği için cumhurbaşkanı seçimlerinde oy kullanamayacağı ortaya çıktı. Oy kullanacakları adresleri sorgulayan vatandaşlar kendilerine ait seçmen kayıtlarına ulaşamadı. Adreslerine neden silindiği henüz tespit edilemedi. Nüfus müdürlüğü yetkilileri suçu belediye ve emniyete attı. İl seçim kurulu ise konunun muhatabının kendileri olmadığını söyledi. Demokratik haklarını kullanmaktan mahrum bırakılan vatandaşlar, sorumluların bulunmasını istiyor.

Antalya’da yaşayan Göçmen ailesi, cumhurbaşkanı seçimi öncesi ilginç bir durumla karşılaştı. Yıllardır oturdukları mahallede oy kullanan ailenin adres kaydı henüz bilinmeyen bir nedenle silindi. Bundan dolayı aynı aileden 5 kişi seçimlerde oy kullanamayacak. Aile, adres kaydının neden silindiği konusunda bir muhatap bulamıyor. Birçok vatandaşın aynı problemle karşılaşma ihtimalinin olduğunu düşünen aile, vatandaşların adres bilgilerini kontrol etmesini istedi.

Muratpaşa ilçesinde yaşanan skandal olay, Ali Göçmen isimli vatandaşın mahalle muhtarlığına başvurmasıyla ortaya çıktı. SRC sertifikası almak için gerekli belgeleri tamamlamak üzere mahalle muhtarlığına giden Göçmen’e muhtar tarafından ilginç bir cevap verildi. "Senin şu anda adres kaydın bulunmuyor." ifadelerini duyan vatandaş şaşkına döndü. Muhtarın yönlendirmesi ile Muratpaşa İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne giden Göçmen, burada kendisinin ve ailesinin adres kaydının 10 Nisan 2014’te silindiğini öğrendi.

Adres kayıtlarının neden silindiğini öğrenmek isteyen Göçmen’e memurlar tarafından cevap verilemedi. Memurlardan bazılarının, "Belediye, apartman numaralarında düzenleme yaptı. Ondan silinmiş olabilir." demesi üzerine Göçmen, bu sefer belediyenin yolunu tuttu. Ancak burada görüştüğü kişiler "Biz sadece binaların numaralarını düzenliyoruz. Kişilerin adres kayıtlarıyla ilgili bir tasarrufumuz yok." şeklinde cevap aldı. İlgililerden istediği cevapları alamayan Göçmen, Başbakanlık İletişim Merkezi'ne (BİMER) durumunu anlatan bir şikayet mesajı gönderdi. Kendileriyle aynı problemi yaşayan birçok insan olabileceğinin düşünen mağdur aile, sorumluların bulunmasını istedi.

Aile reisi Ali Göçmen, hem seçimde vatandaşlık görevini yerine getiremeyeceği için hem de sertifikasını alamadığı için özgün olduğunu söyledi. Göçmen ailesinin 6 ferdi bulunuyor. Bunların tamamı oy kullanabilecek ve daha önce oy kullanmış yaşta. Aile oturdukları adreste, 2009 yerel yönetimler seçimleri, 2010 anayasa kısmi değişiklik referandumu, 2011 genel seçim ve 2014 yerel yönetimler seçimlerinde oy kullandı.

Adresi silinen diğer kişi ise bir öğrenci yurdu müdürü. Yurt müdürü oy kullanacağı adresle ilgili sorgulama yaptığı sırada skandal olayı öğrendiğini söyledi. Konuyla ilgili bilgi almak için il seçim kurulunu arayan müdüre, "Bu konuda bize çok şikâyet geliyor. Ancak konunun bizimle bir ilgisi yok. Nüfus müdürlüğüyle görüşün." cevabı verildi. Nüfus müdürlüğü yetkilileri ise "Emniyetten gelen 31.03.2014/406-54-81-370/168-169 725 sayılı kararla adresiniz silinmiştir." dedi. Karara göre adres bilgileri sisteme yanlış girilmiş. Bundan dolayı da kayıt silinmiş. Askıya çıkan seçmen listelerine itiraz, yeni adres kaydı gibi işlemlerin süresi 9 Temmuz’da sonra erdiği için adres kaydı silinen mağdurlar cumhurbaşkanı seçiminde oy kullanamayacak. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri