Adanalı İşletme Sahiplerine ‘müzik Telif Hakkı’ Anlatıldı

Müzik Yapımcıları Derneği (MÜYAP) ile Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR) üyeleri Adana’da müzik yayını yapan işletme sahipleriyle müzik telifinde yaşanan sorunları görüştü. Programda, Adana Çukurova Eğlence Yerleri Derneği...

Müzik Yapımcıları Derneği (MÜYAP) ile Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR) üyeleri Adana’da müzik yayını yapan işletme sahipleriyle müzik telifinde yaşanan sorunları görüştü. Programda, Adana Çukurova Eğlence Yerleri Derneği (AÇEYDER) Başkanı Feridun Özkan ve işletme sahipleri sorunların çözümü için uzlaşma zemini aradı.

Beyazevler’deki Bahçe Kafe’de gerçekleşen toplantıda konuşan AÇEYDER Başkanı Feridun Özkan, emeğe saygılı olduklarını ancak müzik yayını yapan tüm işletme sahiplerinin, Türkiye Musıki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM), Müzik Yapımcıları Derneği (MÜYAP), Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR) ile Musiki Eserleri Sahipleri Grubu Meslek Birliği’ne (MSG) ayrı ayrı üye olup ayrı ayrı ücret ödemek istemediklerini belirtti. İşletme sahiplerine ön bilgi verilmeden ceza uygulamasına gidilmemesini isteyen Özkan, “Esnafımızın zor durumda kalmasını istemiyoruz. Bu konuda bir uzlaşma zemini hazırlanmasını ve işletme sahiplerimizin para veya hapis cezasıyla karşı karşıya kalmasının önüne geçilmesini istiyoruz” dedi.

MÜYAP: UZLAŞMAYA HAZIRIZ

Telif hakkı, sözleşme ve ücretlendirmelerle ilgili geniş bilgi sunan MÜYAP Genel Sekreteri Ahmet Asena ise yasal zemine ve kanuna dayanarak hareket ettiklerini, Adana’da 140 işletmede tespit gerçekleştirdiklerini vurguladı. Hiçbir işletme sahibinin para veya hapis cezasıyla karşı karşıya kalmasını istemediklerini belirten Asena, telif hakkına sahip meslek birliklerinin yetkili organlarınca yapılacak görüşmeler sonrası Adanalı esnaflarla AÇEYDER çatısı altında uzlaşmaya hazır olduklarını belirtti. İşletme sahiplerinin dört meslek birliğine aynı formla üye olabileceğini, 2015 yılından itibaren denetlemelerin sıklaşacağını kaydeden Asena, “Türkiye’nin her yerinde tespit yapıyoruz. Telif hakkı fiyat belirleme yetkisine sahip olarak işletme sahiplerinin cezaya maruz kalmaması için sektör temsilcileriyle uzlaşma zemini hazırlama hakkına da sahibiz. Tespit yaptığımız işletmelere başvuru formu da bırakacağız. Tespitin yapıldığı yıl itibariyle ücretlendirmelerin başlaması gerekiyor. Geçmiş yıllardan herhangi bir ücret talebimiz olmayacak. Tespit yapılmış ancak üye olmayan, ücret ödemeyen Adanalı esnaflar için bir kampanya yapmak istiyoruz. İlgili organlarımızca görüştükten sonra AÇEYDER Başkan ve Yönetim Kurulu üyeleriyle bir araya geleceğiz. Belirlenen kampanya esaslarını Adana’da müzik yayını yapan tüm işletmelere duyuracağız. 2015 yılından itibaren 4 meslek birliğinin ortak tarife uygulaması için çalışma yapacağız.” dedi.

Bilgilendirmelerin yetersiz olduğuna vurgu yapan işletme sahipleri ise dört meslek birliği arasında sıkışıp kalmak, müzik ve eserini dinlettirmedikleri sanatçılar için ayrı telif ücreti ödemek istemediklerini, üyelik için başvuru yapılacak adresleri ve isimleri, ücretlendirmeleri net olarak bilmek, adil ve adaletli fiyat politikası güdülmesini istediklerini dile getirdi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri