Adana’da İşyeri Hekimlerinin Sorunları Konuşuldu

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Dr. İsmail Bulca, işyeri hekimlerinin hakkını, hukukunu koruyan özel bir sözleşmeleri olmadığını söyledi. Adana Tabip Odası Avukatı Ebru Atıcı Sevindik, TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. İsmail...

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Dr. İsmail Bulca, işyeri hekimlerinin hakkını, hukukunu koruyan özel bir sözleşmeleri olmadığını söyledi.

Adana Tabip Odası Avukatı Ebru Atıcı Sevindik, TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. İsmail Bulca konuşmacı olarak katıldığı ''İşyeri Hekimlerinin Özlük Hakları Ve Hukuki Sorumlulukları Panelinin’ açılış konuşmasını Adana Tabip Odası İşyeri Hekimi Komisyonu Başkanı Dr. Muhsin İnal yaptı. İnal, "Üretim alanındaki yapısal, hukuksal ve işverenin ihmallerinden maddi kayıplarını gözeterek sorumluluğunda olanları yapmamasından kaynaklanan iş kazaları, meslek hastalıkları dünya standardının üzerindeki bizlere acı veren rakamlarla karşımıza çıkıyor. Olumsuz çalışma koşulları içerisindeki meslektaşlarımızın kendilerinden kaynaklanmayan bu olumsuzluklara maruz kalıp, bir takım sorumluluk ve müeyyideler yüklüyor." dedi.

İşyeri hekiminin özlük hakkının bulunmadığını, sadece görev ve sorumlulukları bulunduğunu aktaran İsmail Bulca ise "6331 sayılı yasa meslek örgütlerinin ve muhalefet partilerinin her türlü itirazına karşı işveren örgütleriyle birlikte çıkartıldı. Ne işyeri hekimlerini, ne iş güvenliği uzmanlarını, nede diğer sağlık personeli diye isimsizleştirilen hemşiresi, sağlık memuru, acil tıp teknisyenlerini ve çevre sağlığı teknisyenlerini korumadığı gibi hiçbir çalışanı korumamaktadır. İşyeri hekimlerinin görev ve sorumlulukları artırılırken, iş güvenceleri yok edilmiştir. İşyeri hekimi meslek örgütlerinden koparılarak bir yandan yalnızlaştırılmış, diğer yandan da mesleki bağımsızlığı yok edilmiştir. Bütün sorumluluk görevlendirilmiş olan işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanına yüklenmiştir." şeklinde konuştu.

AVUKAT ATICI: İŞYERİ HEKİMİNİN YILLIK İZNİ VAR

İşyeri hekimleri görevlendirildikleri işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili alınması gereken tedbirleri işverene yazılı olarak bildirmekle yükümlü olduğunu hatırlatan Avukat Ebru Atıcı ise bildirdiği hususlardan hayati tehlike arz edenlerin işveren tarafından yerine getirilmemesi halinde ise durumu Bakanlığın yetkili birimine aktarmakla görevli olduklarını aktardı. Ebru Atıcı, şöyle devam etti: "İşyeri hekimleri, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesindeki ihmallerinden dolayı, hizmet sundukları işverene karşı sorumludur. İşveren, işyeri hekiminin ihmali ile doğrudan ilintili zararları için (örneğin; meslek hastalığına yakalanan ya da iş kazasına uğrayan işçilere ve SGK’ya yaptığı ödemeler yönünden) işyeri hekiminin kusuru oranında işyeri hekimine rücu edebilecektir."

Konuşmaların ardından katılımcı işyeri hekimleri merak ettikleri sorularına yanıt bulma şansı yakaladılar.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri