Adana’da İş Faciaları Protesto Edildi

Adana’da mimar ve mühendisler, 24 yıl önce Zonguldak Kozlu’da 263 madencinin hayatını kaybettiği facianın yıldönümünde, iş facialarını protesto etti.1992 tarihinde Zonguldak Kozlu’da 263 madencinin ha...

Adana’da mimar ve mühendisler, 24 yıl önce Zonguldak Kozlu’da 263 madencinin hayatını kaybettiği facianın yıldönümünde, iş facialarını protesto etti.

1992 tarihinde Zonguldak Kozlu’da 263 madencinin hayatını kaybettiği facia nedeniyle 3 Mart günü, İş Cinayetleriyle Mücadele Günü olarak anılıyor.

3 Mart İş Cinayetleriyle Mücadele Günü nedeniyle Atatürk Parkı’nda basın açıklaması yapan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu adına konuşan Mehmet Yılmaz, iş sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanmasının öncelikle devletin ve işverenin görevi olduğunu söyledi. Yılmaz taleplerini şöyle dile getirdi:

“İş yerlerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında görev verilen mühendis, mimarların işçi sağlığı ve iş güvenliğini sağlaması konusundaki görevlerinin bir danışmanlık hizmeti olduğu kabullenilmelidir. İş yerlerine verilecek işçi sağlığı ve iş güvenliği hizmetleri bir kamu hizmeti olarak ele alınmalı, işçi sağlığı ve iş güvenliği ticari kuruluşların kar alanı olmaktan çıkartılmalıdır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanına ilişkin düzenlemelerin ve denetimin yalnızca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülmesi, doğru kararların alınmasının önüne bir engeldir. Bu nedenle düzenleme ve denetleme; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yanında, Sağlık Bakanlığı, üniversiteler, sendikalar, Türk Tabipler Birliği ve TMMOB’dan oluşan idari ve mali yönden bağımsız bir enstitü tarafından yerine getirilmelidir. Çalışma yaşamına ilişkin tüm düzenlemeler bu enstitü tarafından yeniden ele alınmalı ve kararlaştırılmalıdır. 4857 sayılı iş kanunu ile çalışma yaşamında yer alan, esnek çalışma türleri, uzun çalışma süreleri, asıl işveren-alt işveren ilişkisi ve benzeri hususlar ile 1983 yılından bu yana sendikalaşma, toplu sözleşme ve grev hakkının kullanımını zorlaştıran düzenlemeler, çalışanların işçi sağlığı ve iş güvenliğine doğrudan müdahalesini engelleyen düzenlemelerdir ve bu durum iş cinayetlerini ve işçi katliamlarını artıran faktörlerdir. Bu düzenlemeler ortadan kaldırılmalı ve kiralık işçi yasa tasarısı geri çekilmelidir."

Basın açıklamasının ardından slogan atan grup olaysız dağıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri