Adana Kebabının Gerçek Lezzetini Geleceğe Taşımak İçin Ustalar Yetiştiriliyor

Adana Ticaret Odası'nın (ATO), gerçek lezzet ve özellikleriyle gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla 2004 yılında Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) tescil ettirdiği Adana Kebabı'nın ustalık eğitimini tamamlayan 50 kursiyere sertifikaları...

Adana Ticaret Odası'nın (ATO), gerçek lezzet ve özellikleriyle gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla 2004 yılında Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) tescil ettirdiği Adana Kebabı'nın ustalık eğitimini tamamlayan 50 kursiyere sertifikaları verildi. Düzce, İstanbul, İzmir ve Adana’dan aralarında bayanların da bulunduğu kursiyerlere temsilcisi oldukları firmaların duvarlarına asılmak üzere de ‘ATO Adana kebabı tescil logosu’ takdim edildi. Adana Kebapçılar ve Lokantacılar Odası işbirliğiyle gerçekleştirilen eğitimde ustalar davetliler için Adana kebabının hangi aşamalardan geçirilerek hazırlandığını başarılı bir şekilde sergiledi.

200'Ü AŞKIN FİRMAYA ADANA KEBABI BELGESİ VE LOGOSU

Adana Ticaret Odası Sosyal Hizmetler ve Eğitim Vakfı (ATOSEV) tesislerinde düzenlenen törende konuşan ATO Başkanı Atila Menevşe, Türkiye ve yurtdışında beğeni ile tüketilen ve aranan Adana kebabının geçmiş yıllarda yozlaşmaya ve taklide maruz kaldığını hatırlattı. Bir çok şehirde ‘Adana kebabı’ diye masaya getirilen yiyeceğin kebapla ilişkisinin bulunmadığını belirten Menevşe, “Adana’nın her türlü değerini korunması mantığıyla hareket eden odamız, Adana kebabına 2004 yılında TPE’den coğrafi işaret tescile almıştır. Tescil alınmasıyla nelerden yapıldığı beli olmayan ürünlerin tüketicilere ‘Adana kebabı’ diye ikramı engellendi.” dedi.

Hedeflerinin yurt içi ve dışında Adana kebabının aynı kalitede ve lezzette sunulması ve gelecek asırlara bozulmadan taşınabilmesini sağlamak olduğunu ifade eden Menevşe, bugüne kadar 200’ü aşkın işletmenin ATO’ya başvurarak, Adana kebabı belgesi ve logosunu alarak, farklarını ortaya koyduklarını bildirdi.

‘GELİNEN NOKTA YETERLİ DEĞİL’

ATO yönetim kurulu üyelerinin katıldığı organizasyonda, gelinen noktayı yeterli bulmadıklarına dikkat çeken Atila Menevşe, sadece belge ve logo ile belirlenen özelliklerdeki tescilli Adana’nın satıldığı anlamına gelmediğini hatırlattı. Menevşe, şöyle devam etti: “Çünkü her bölgenin ayrı bir damak tadı vardır. Bu nedenle tescil belgesi alan işyerlerini Adana’da 6. kez bir araya getirerek, etin hazırlanmasından sunumuna kadar olan tüm ayrıntılar konusunda bilgilendirmeyi amaçladık. İki günlük eğitimde ustalarımıza kebabın hazırlanması ve sunulmasının yanı sıra ‘tescille’ ilgili oluşabilecek hukuksal sorunlarda da bilgi verildi. 10 yıldır sürdürdüğümüz tescilli Adana kebabının aslına uygun üretilip, tüketilmesine yönelik çalışmalarımız bundan sonra da devam edecektir. Bizlere destek veren komisyonumuza ve Adana Kebap ve Lokantacılar Odası’na teşekkür ediyorum.”

Programda katılımcılara sertifikalı ustalar tarafından pişirilen kebaplar ikram edildi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri