Adana Baro Başkanı Çıtırık: Hem İsrafın, Hem De Hukuk Tanımazlığın Sembolü Oldu

Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, Ankara'daki yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na tepki gösterdi. Çıtırık, "Hem israfın, hem de yargı kararına rağmen inşa edildiği için hukuk tanımazlığın sembolü olmuştur." dedi. Stajını...

Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, Ankara'daki yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na tepki gösterdi. Çıtırık, "Hem israfın, hem de yargı kararına rağmen inşa edildiği için hukuk tanımazlığın sembolü olmuştur." dedi.

Stajını tamamlayan avukatlar için düzenlenen ruhsat töreninde konuşan Çıtırık, son günlerin tartışma konusu ‘sarayın’ yapımına tepki gösterdi.

Çıtırık, mahkemenin SİT alanı olduğu için yıkım kararı verdiği inşaatta devam edildiğini; bu yüzden ‘Kaç - Ak Saray’ adı verilen yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın 29 Ekim'de açıldığını hatırlattı. Mustafa Kemal tarafından satın alınan 20 bin dekar arazi üzerindeki Orman Çiftliği’nin 1925 yılında kurulduğunu ve 1937’ye kadar yeni arazilerin alınması ile buranın 52 bin dekar yüzölçümüne ulaştığını kaydeden Çıtırık, "11 Haziran 1937’de Atatürk'ün yazmış olduğu vasiyet mektubu ile hazinye hibe edilmiştir. Başta Devlet Ziraat İşletmeleri Kurumu’na bağlanan Orman Çiftliği daha sonra Devlet Üretme Çiftlikleri Genel Müdürlüğü bünyesine alınmıştır. 24 Mart 1950 tarihinde çıkarılan 5659 sayılı Kanun ile Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü kurulmuş ve çiftliğin adı günümüze kadar gelen Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) olarak değiştirilmiştir." diye konuştu.

AOÇ’nin 2 Haziran 1992’de Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunca doğal ve tarihi sit alanı ilan edildiğine dikkat çeken Mengücek Gazi Çıtırık, 20 Temmuz 1993’de ise kurulun buranın SİT sınırlarını belirlediğini açıkladı. 7 Mayıs 1998’de AOÇ’nun 1. derece SİT alanı ilan edildiğini anlatan Baro Başkanı Çıtırık, “8 Temmuz 2006’da siyasi iktidar tarafından 5524 sayılı Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü Kuruluş Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun yürürlüğe sokulmuş. Bu değişiklik ile Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne Atatürk Orman Çiftliği’nin öncelikle üst ölçekli plan ve koruma amaçlı imar planı ve bunlara uygun her türlü imar planlarını yapma yetkisi verilmiştir. Bu yasal düzenleme ile çiftliği dilediği gibi kullanma yetkisini alan Ankara Büyükşehir Belediyesi gerek gördüğü planları hazırlamıştır.” şeklinde konuştu

'AYIPLI KAÇAK SARAY, 1. DERECE SİT BÖLGESİNE YAPILDI'

Ak Saray'ın yapımına 1 milyar 370 milyon lira para harcandığını ve on binlerce ağacın kesildiğinin altını çizen Çıtırık, şöyle devam etti: "Yurttaşların açık alanda, soluk alacakları bir yer yok edildi. Bu yapı bu haliyle hem israfın, hem de yargı kararına rağmen inşa edildiği için hukuk tanımazlığın sembolüdür. Bütün olarak ranta açmayı hedefleyen bu planların ve planları onaylayan belediye meclis kararının iptali istemiyle sivil toplum örgütlerince dava açılmıştır. Söz konusu meclis kararı ve planlar Ankara 13. İdare Mahkemesi'nce 28 Kasım 2008’ iptal edilmiş; 17 Mart 2010’da ise Danıştay 6. Dairesi'nce iptal kararı onanmıştır. Hukuk devletinde yargı kararlarına rağmen bu ayıplı kaçak saray ruhsatsız olarak bitirilmiştir. Atatürk döneminde kurulan ve inşaat yasağı olan ormanlık alanda imar izni verilmemesine rağmen, mahkemelerin durdurma kararı olduğu halde yaptırılmıştır. İmar mevzuatına aykırı olarak yapılan bu yapı için Kalkınma Bakanlığı bütçesi dolayısıyla da hazine zarara uğratılmıştır."

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri