'Adaleti Yaşadığımız Yerde Görmek İstiyoruz'

Farklı tarihlerde askeri kışlalarda intihar ettikleri iddia edilen askerlerin yakınları, yetkililerin ileri sürdüğü intihar gerekçesini inandırıcı bulmadıklarını ifade etti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşınan birçok davanın Türkiye...

Farklı tarihlerde askeri kışlalarda intihar ettikleri iddia edilen askerlerin yakınları, yetkililerin ileri sürdüğü intihar gerekçesini inandırıcı bulmadıklarını ifade etti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşınan birçok davanın Türkiye aleyhine sonuçlandığını, kimi davaların da hala sürdüğüne dikkat çeken aileler, "Biz adaleti yaşadığımız yerde görmek istiyoruz." dedi.

Askerde yaşanan şüpheli ölümlerde yakınlarını kaybeden aileler, Batman Atatürk Parkı önünde yaptıkları basın açıklaması ile konuya dikkat çekti. Açıklamaya Mazlum Der Batman Şubesi de destek verdi. Vefat eden askerlerin dosyalarını detaylı olarak inceledikten sonra ciddi bir kuşku içinde olduklarını belirten asker aileleri, talepleri kabul edilene kadar mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti.

"Çocuklarımızın cinayete kurban gittiğini düşünüyoruz" diyen aileler, dosyalardaki çelişkiler ve olay yeri inceleme resimlerinin bunu kanıtlar nitelikte olduğunu ileri sürdü. Birçok davanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşınarak Türkiye aleyhine sonuçlandığını, kimi davaların da hala sürdüğünü belirten aileler, "Biz adaleti yaşadığımız yerde görmek istiyoruz." dedi. Şüpheli bir şekilde ölen askerlerin fail ve failleri hakkında gerekli hukuki işlemlerin etkin bir şekilde yapılmasını, bu tür vahim olayların kışlalarda yaşanmaması için etkin önlemlerin alınmasını isteyen aileler, vefat eden askerlerin mezar taşlarına şehit yazılmasını talep etti.

MAZLUM DER ŞÜPHELİ ÖLÜMLER YETERİNCE DİKKATE ALINMIYOR

Basın açıklamasının ardından söz alan Mazlum Der Batman Şube Başkanı Hasan Argunağa, Türkiye'nin ciddi bir sorunu olan kışlada şüpheli ölümlerin yeterince dikkate alınmadığını söyledi. Elde edilen verilere göre 2000 ve 2014 yılları arasında kışlalarda yüzlerce şüpheli ölümün gerçekleştiğini ileri süren Argunağa, 10 yılda 1 tabura yakın askerin 'intihar' ve 'şüpheli ölüm' sonucu hayatını kaybettiğinin tespit edildiğini ifade etti.

Hatay Hassa Gökhan Sınır Karakolu’nda vatani görevini yaparken tezkere günü firar ettiği iddia edilerek Suriye topraklarında sırtından vurulmuş şekilde bulunan Batman’ın Beşiri ilçesi nüfusuna kayıtlı Nihat Özcan’ın ağabeyi Şehmus Özcan da kardeşinin ölümüyle ilgili açılan davanın 1 ay sonra zaman aşımına uğrayacağını belirtti. Açılan davada bugüne kadar bir sonuç elde edemeyen Özcan, kaygılı olduklarını dile getirdi. Beşiri ilçesinde ikamet eden ve çiftçilikle uğraşan Nihat Özcan’ın kardeşi Şeyhmus Özcan, davanın zaman aşımına uğrayacağını hatırlatarak destek istedi.

Geçen yılın Haziran ayında Muş'un Hasköy karakolunda şüpheli ölüm sonucu hayatını kaybeden oğlu Abdurrahman Çiftçi'nin(21) fotoğrafını bağrına basıp gözyaşı döken acılı baba Zübeyr ve anne Hasine Çiftç ise sorumluların ortaya çıkması ile acılarının biraz olsun hafifleyeceğini ifade etti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri