Adalet Komisyonu'nda 'Parmak Demokrasisi' Tartışması

TBMM Adalet Komisyonu'nda, Yargı Paketi olarak bilinen "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" görüşülmeye başlandı. Yeni yargı paketi ile Yargıtay ve Danıştay'ın yapısını değiştiren yasa teklifi ele alınıyor. Toplantıya...

TBMM Adalet Komisyonu'nda, Yargı Paketi olarak bilinen "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" görüşülmeye başlandı. Yeni yargı paketi ile Yargıtay ve Danıştay'ın yapısını değiştiren yasa teklifi ele alınıyor. Toplantıya Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da katıldı.

Ahmet İyimaya'nın yönettiği komisyonda MHP İstanbul Milletvekili ve eski İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu, bu iki kanunun birleştirilmemesi, ayrı ayrı görüşülmesini talep etti. Yargıtay ve Danıştay'ın kurum adına konuşacakların görüşlerini dinlemek istediklerini kaydetti. "Torba yasa, torba yasa. Yasa kalitesi diye bir şey kalmadı." diyen Başesgioğlu, Meclis'in çıkardığı yasalar sebebiyle insanlar ölüyorsa bunun bir sorumluluğu olacağını, en azında vicdani sorumluluk olacağını kaydetti.

AK Partili Recep Özel, hakim ve savcıların özlük haklarının iyileştirilmesi konusunda bir beklentileri olduğunu ve bunun biran önce çıkarılması gerektiğini kaydetti. CHP'li Ömer Suha Aldan, Eylül ayında hakim ve savcı maaş artışı gelseydi bunun birgünde çıkarılabileceğini ifade etti. Bunların hepsini bir torba haline getirmenin bir anlamı olmadığını vurgulayan Aldan, önce alt komisyonda geçen teklifin görüşülmesi gerektiğini söyledi.

MHP'li Oktay Öztürk ise demokrasilerde her zaman oy çokluğunun doğruyu ifade etmeyeceğini belirtti. "Herşey hep parmakla hallediliyor. Şahsen yadırgıyorum." diyen Öztürk, bunun üzerinde iyi çalışılıp güzel kanun çıkarılmak varken buna neden izin verilmediğini sordu.

MHP'li Faruk Bal da "Parmak çoğunluğuyla siyasi rejimi değiştirecek sonuç alacaksınız. Yargıtay üye sayısı 507'ye çıkacak. Dünyada böyle bir Yargıtay var mı? Danıştay 37'de daha artırılacak. Çünkü AKP'nin orda çoğunluğunu sağlamak için bu tasarı geldi. AKP Yargıtayı, Danıştayı olacak. Yargının tarafsızlığı, bağımsızlığı ortadan kalkacak." dedi.

AK Partili Hakan Çavuşoğlu, "Bu parmak, milleti temsil ediyor; kabul etsen de etmesen de. Sen de milletten al." Yapılan oylama sonucu her iki teklif de alt komisyona gitmeden görüşülmesine karar verildi.

Öte yandan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, komisyona gelişinde gazetecilerin İmralı görüşmelerine ilişkin sorularını cevapsız bıraktı.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri