Acil serviste Ramazan yoğunluğu

Ramazan ayının gelmesi ile özellikle iftar sofralarında fazla kaçıranlar soluğu acil serviste alıyor

Ramazan ayının gelmesi ile özellikle iftar sofralarında fazla kaçıranlar soluğu acil serviste alıyor. Uzmanlar yaklaşık 16 saat süren oruçluluk süresinin ardından iftar sofralarında soğuk su ve yiyeceklere haddinden fazla yüklenilmesinin çeşitli rahatsızlıklara neden olduğunu söyledi. Numune Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Abdülcelil Kalem, iftar sofralarında kesinlikle aşırıya kaçılmamasını önerdi. Kalem, “Bir haftalık oruç süresini geride bıraktık. Bir hafta içerisinde yaklaşık 16 saat süre ile boş kalan mide haliyle küçülüyor. Ancak iftarda birdenbire soğuk su ve aşırı yemeklere yüklenilmesi başta mide rahatsızlığı olmak üzere sayısız hastalıklara davetiye çıkarıyor. Bu nedenle midenin küçüldüğü bu günlerde kesinlikle özellikle aç karna soğuk suyu çok fazla tüketmek, hamur türü başta olmak üzere ağır yemeklere yüklenmek doğru değil” dedi.

İftar sofrasının yanı sıra aynı dönemlerde sahur sofralarının da önemli olduğuna dikkat çeken Kalem, “İftarda yaşanan sıkıntıların benzeri sahur sofralarında da yaşanıyor. Gündüz çok fazla susamamak düşüncesi ile gece soğuk suya ve benzeri içeceklere aşırı rağbet göstermek gün içerisinde bizi serinletmek ve susatmamak bir yana daha fazla sıkıntıya neden olur. Sahur sofralarında da iftar sofrasında olduğu gibi biraz daha dikkatli olmalıyız. Ancak bu şekilde orucun kalan kısmını daha rahat geçiririz” diye konuştu.

Ramazan ayı içerisinde acil servise gelen hasta yoğunluğunda büyük oranda artış olduğunu da belirten Kalem, “Acil Servisimizin Cerrahi ve Dahiliye bölümüne gelen hasta sayısı diğer günlerden biraz daha fazla. Bunun nedeni de gerek iftar gerek sahur sofralarında gereğinden fazla yemek ve sıvı tüketmemizden kaynaklanıyor. Bu yıl Ramazan ayının ilk bir haftasında Acil servis Cerrahi bölümüne sahurdan iftara kadar gelen hasta sayısı 76’ya Dahiliye bölümüne gelen hasta sayısı ise bin 636’a ulaştı. Aynı şekilde Acil Servisimize İftardan sahura kadar olan süre içerisinde ise Cerrahi bölümüne gelen hasta sayısı 439, Dahiliye bölümüne gelen hasta sayısı ise bin 264 olarak kayıtlara geçti” şeklinde konuştu.

 

ALİ SAİT ÖGE

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri