Açık satışa yasak

Yeni yılla birlikte artık pazarlarda, marketlerde ve şarküteri reyonlarında açıkta peynir satılamayacak.

Yeni yılla birlikte artık pazarlarda, marketlerde ve şarküteri reyonlarında açıkta peynir satılamayacak. Türkiye’de ve Konya'da şu an peynirin yüzde 50’sinden fazlası açıkta satılıyor. Sektör temsilcileri durumdan memnun değil

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, peynir satışıyla ilgili yeni düzenlemeyi 8 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayımlayarak yürürlüğe soktu. Bu değişiklikle 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren peynir satışında artık bilindik pazarlama yöntemleri olmayacak. Bu tarih itibariyle peynir artık ambalaj olmadan satılamayacak. Peynirle ilgili yapılan tek düzenleme de bu değil. Düzenlemeye göre artık peynirde koyun sütü aroması, tereyağı aroması gibi aromalar da kullanılamayacak. Öte yandan en az 120 gün olgunlaşmış olan kaşar peynirine 'eski' denilebilecek. Beyaz peynirin tuzu da azaltılacak.

Üretiminden muhafazasına, taşınmasından piyasaya arzına kadar birçok yenilik getiren düzenlemeye göre, peynir artık ambalajsız satılamayacak. Buna göre, açıkta veya gıda ambalajına uygun olmayan poşet, kutu, plastik, strafor kutular kullanılamayacak.

PEYNİRİN HAVA ALMASI GEREKİYOR

Melike Hatun Çarşısı (Kadınlar Pazarı)'nda ise peynirciler ürünlerinin neredeyse tamamını açık şekilde satıyor. Bu düzenleme de en çok o bölgede alışveriş yapan vatandaşı ve esnafı etkiliyor. Özellikle küflü peynir denilince akla pazarda bazı esnaflar düzenlemeyi uygulamaya başlamış, bazıları ise bu düzenlemenin kalıcı olmayacağını savunuyor. Kadınlar Pazarı esnaflarından Yeşil Meram Gıda Sahibi Fatih Kocatürk, düzenlemeyi hijyen açısından desteklediklerini belirtti. Ambalaj ile birlikte kahvaltılık peynir satışlarında azalmanın olacağını belirten Kocatürk, “Bizi için tek olumsuz durum bu olur. Vatandaş 100-200 gram arasında kahvaltılık peynir alıyordu. Ambalaj ile birlikte kiloyla almaya başlar. Bizim için halkın tepkisi önemli. Halk tarafından kabul görürse bize zaten kanunları uygulamak düşer. Küflü peynir üretimi de kontrol altına alınacakmış. Küf kültürleri ile olgunlaştırılarak üretilen peynirlerin etiketinde hangi küf kültürleri kullanıldığına ilişkin bilgilere yer verilecekmiş. Bu da kalite açısından önemli. İnsanların ne yediğini bilmesi önemli. Ancak küflü peynir ambalaja girerse raf ömrü oldukça kısalır. 15 gün dayanırsa ambalaj ile birlikte 2-3 dayanır. Peynirin hava alması lezzetini de bozmaz. Geçtiğimiz aylarda küflü peyniri ambalajladık müşterilerimizden şikayet geldi. Umarım düzenleme alan için de satan için de hayırlı olur” dedi.

AÇIK ALMAK İÇİN BURAYA GELİYORLAR

Temizoğlu Gıda Sahibi Naim Temiz ise peynirin marketlerde paket halinde satıldığını ifade ederek, vatandaşın açık peynir almak için Kadınlar Pazarı'nı terci ettiğini söyledi. Açık peynir satışının yasaklanmasıyla birlikte geleneğin de sona ereceğini savunun Temiz, “Kadınlar Pazarı'ndaki küflü peyniri ve diğer peynir satışları Konya tarafından biliniyor. Vatandaş bilerek ve isteyerek açık peynir almak için buraya geliyor. Biz bıçakla bir parça kesip veriyoruz ve istediği peynirin tadına bakabiliyor. Aynı şekilde kilo ya da gram bazında peynirini alabiliyor. Yeni düzenleme ile birlikte bunlar ortadan kalkacak ve büyük marketlerdeki gibi peynir satışı yapacağız. Bu durum buradaki geleneği ortadan kaldırır ve bizim işlerimizi de olumsuz etkiler. Ambalaj gelince işlerimiz büyük oranda düşecektir ve vatandaş marketlere yönelecektir. Buranın sabit bir müşteri potansiyeli var onlar yine burayı tercih edecektir ama gram bazında satışlarımız durma noktasına gelecektir. Hijyen açısından bunu yapıyorlar ama burada gün içerisinde açılan peynir tüketiliyor. Biz zaten satamayacağımız peyniri tenekesinden çıkarmıyoruz. Bekleyip göreceğiz” diye konuştu.

MARANGOZ BİLE ET ÇEKTİ

Bu yıl içerisinde kanatlı sektörüne de ambalaj kuralı gelmiş, kasapların dökme et satması yasaklanmıştı. Bu da kasaplardan büyük bir tepki almıştı. Kadınlar Pazarı Esnaflarından Özcan Erulu, “Kanatlıya ambalaj gelince satışlarımız düştü. Aynı şeyi peynircilerde yapıyorlar. Hijyeni çok önemsiyorlar ama kurban arefesinde marangozlar bile et çekti. O zaman neden hiçbir ceza kesilmedi. Bir taraftan kereste kesiliyor, diğer taraftan et çekeliyor. Vatandaş biraz daha ucuz olsun diye buraları tercih ediyor. Bunlar Konya'a oldu başka bir şehir de olmadı. Lastikçi de et çekti, marangoz da et çekti. Bu düzenlemelerde farklı bir amaç güdülüyor. Peynire ambalaj gelince akabinde ufak bir zam yapılacaktır. Her an yeri düzenleme ve yasaklar geliyor. Esnafın kafası iyice karıştı” şeklinde konuştu.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri