Abdullah Gül: Eğitim, En Önemli Konularının Başında Geliyor

Türkiye'nin en büyük meselesinin eğitim olduğun belirten 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ülkenin hedeflerine ulaşmasının eğitim kalitesinin yükselmesiyle mümkün olacağını söyledi. Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kendi adını taşıyan...

Türkiye'nin en büyük meselesinin eğitim olduğun belirten 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ülkenin hedeflerine ulaşmasının eğitim kalitesinin yükselmesiyle mümkün olacağını söyledi.

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kendi adını taşıyan Abdullah Gül Üniversitesi’nin (AGÜ) 2014–2015 akademik yılı açılış törenine katıldı. Eşi Hayrünnisa Gül’ün de katıldığı törende konuşan Gül, “Benim de ismimi taşıyan AGÜ’nün yeni akademik yılı başlangıcı vesilesiyle sizlerle beraber olmaktan mutluyum.” dedi.

Türkiye’nin en büyük meselesinin eğitim olduğunu vurgulayan Abdullah Gül, cumhurbaşkanı olduğumdan beri en çok konuştuğum konuların başında eğitimin geldiğini belirtti. Neredeyse bütün üniversiteleri ziyaret ettiğini anlatan Gül, “Üniversitelerin sorunlarıyla yakından uğraştım. Çünkü Türkiye’nin geleceği eğitimin yükselmesiyle mümkün olacak. Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye’yi görmek istediğimiz yerde en önemli motivasyon aracı eğitim olacak. Bunun için üniversitelerde çok üretken, toplumla iç içe olması, sadece lise üstü bir eğitim merkezi olmaması gerektiğini her zaman dile getirdim. Bunu herkese hatırlattım. Üniversiteler arasındaki rekabeti de bu nedenle destekledim.” dedi.

Üniversitenin kuruluşunda destek olan herkese teşekkür eden Gül, “Bugün AGÜ’nün geldiği noktayı görmek bize heyecan veriyor. Çünkü üniversiteyi kurarken ortaya konan vizyonu gerçekleştiriyoruz. Benim de adımı taşıyan üniversitenin Türkiye’ye kazandırılması önemlidir. Buraya destek olan vakıf gönüllülerine teşekkür ediyorum. Onların katkısı olmasaydı belki de böyle bir proje ortaya çıkmayacaktı. Umarım bu örnek Türkiye’ye yayılacaktır. Bu örnek netice vermeye başladı.” diye konuştu. AGÜ’nün çok iyi bir yeri yakalaması, tercih edilen ilk 5 üniversite içinde yer almasından dolayı rektör ve akademik kadroyu tebrik eden Gül, “Bu başarı başka sorumluluklar getirmektedir. Türkiye’nin önündeki en büyük mesele 100. yıl için koyduğumuz hedeflere ulaşmaktır. Bunun için Türkiye’nin büyümeye devam etmesi lazımdır. Geçtiğimiz yıllarda ortalama yüzde 5,5 büyüyen bir Türkiye var. Önümüzdeki yıl yüzde 3–4 büyümeyle bu hedef çok daha zor yakalanacaktır. Dünya genelinde riskler vardır. Rusya-Ukrayna savaşı önemli. Dünya yeniden soğuk savaşa girmiştir. Güneyimizde de farklı sorunlarla karşılaşıyoruz. Bizim elimizde olmadan güneyde yaşananlar bizi de zor durumda bırakmaktadır. Bu konuda çok dikkatli olmamız gerekmektedir. Avrupa’nın durgunluk içine girdiğinin işaretleri de ortaya çıkmaktadır. Biz bu manada dayanışma içinde, milli meselelerde dayanışma içinde hareket etmeye ihtiyacımız olduğunu söyleyebilirim. Güçlü bir hukuk devleti, gösterebilme becerisi Türkiye’nin risklerini düşürecektir. Bu manada iktidarıyla memleketin ortak sorunlarında birlik ve beraberliğe destek vermek ayrı bir sorumluluktur” diye konuştu.

ÜNİVERSİTELER SANAYİ VE TARIMLA İŞBİRLİĞİNDE OLMALI

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, üniversitelerin eğitim sürerken sanayi ve tarımla işbirliği içinde olması gerektiğini de söyledi. Güçlü ülkelerin çok kıymetli üniversiteleri olduğunu belirten Gül, şunları ifade etti: “Aranan üniversiteleri olmayanların büyük ülke olmaları mümkün değildir. Onun için ABD’nin ilerleyen yıllarda da dünyanın en büyük ülkesi olmaya devam edecektir. 2003 yılında başbakanlığımla birlikte eğitim en fazla bütçeyi alan konu oldu. Türkiye’nin önündeki bütün hedeflere ulaşması, orta gelir tuzağına düşmemesi için eğitime ve üniversitelerine olağanüstü destek vermesi gerekiyor. Bu manada Başbakan’ın üniversite akademik kadrosunun özlük haklarıyla ilgili açıklamalarını çok önemsiyorum. Bugün gelinen noktada hükümet olarak bunun farkında olmak çok önemli.”

Öğrenci ve akademisyenlere de seslenen Gül, “Sizden beklentimiz çok. Üniversitemiz birden dallanıp budaklanabilirdi. Ama böyle olmasını biz istemedik. Burasını temellerinin sağlam atılmasını ve iyi bir şekilde planlanmasını istedik. Burasının dünyanın en iyi üniversiteleri arasına gireceğine şüphem yok. Üniversite için yapılan gayretleri görünce inancım artıyor. Katkı sunan herkese teşekkür ediyorum. Sadece burada üniversite olmuyor. Buranın öncüsü belediye başkanı Mehmet Özhaseki ve milletvekilleri aslında. Bu fabrika Kayseri’nin sanayi şehri haline gelmesinde önemli üretim merkezlerinden birisi. Ama bugün Sümer Bez Fabrikası ile Tayyare Fabrikalarının tekrar Kayseri’ye üniversite vasıtasıyla kazandırıldığını görüyoruz. Bu şehrimize zenginlik katıyor. Onun için sizden beklentimiz çok. Başarılar diliyorum.” diye konuştu.

YÖK BAŞKANI ÇETİNSAYA: AKADEMİK VE DOKTORA ÖĞRENCİSİ YETİŞTİRMELİYİZ

YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya da Türkiye’de yüksek öğrenimim muazzam bir gelişme göstermekte olduğunu söyledi. Okullaşma oranınız yüzde 80’lere ulaştığını belirten Çetinsaya, “Bu başarı bize yeterli değil. Nüfus yapımıza ve küresel dünyaya bakıldığında daha yürüyecek yolumuz var. Son dönemde 12 yıllık ortaöğretim mecburiyeti nedeniyle senelik 1 milyon 200 bin çocuk üniversite kapılarına geliyor. Bizim ev ödevimizi bu durum arttırıyor. Küresel dünyada var olamamız için” dedi.

YÖK Başkanı Çetinsaya, nitelikli insan gücü ve akademik güç ihtiyacının ikinci önemli konuları olduğunu ifade ederek şöyle devam etti: “Öğrencisi hazır olan bu sistem için akademik ve doktora öğrencisi yetiştirmeliyiz. Önümüzdeki yıllarda bunu çalışmak zorundayız. Yılda 4 bin 500 doktora mezunu veriyoruz. Politika belirleyiciler olarak Türkiye’nin bilimsel ve akademik düzeyimizin yükseltilmesi olmalı. Üçüncü konumuz da uluslarasılaşmalıyız. Bizler bütün gücümüzle çalışıyoruz. AGÜ bu manada oldukça önemli bir yer işgal ediyor. Yeni bir model. Yarı devlet, yarı vakıf üniversitesi hususiyetlerini başarıyla götürüyor. Ben AGÜ’nün önünün açık olduğunu düşünüyorum.”

AGÜ REKTÖRÜ SABUNCUOĞLU: 33’Ü YABANCI 85 ÖĞRETİM ELEMANIYLA HİZMET VERİYORUZ

AGÜ Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, Türkiye’de ilk defa vakıf destekli devlet üniversitesi olma özelliği bulunan bir üniversite olduğunu söyledi. İş ve sanayi kolları, işadamları ve kamu kurumlarıyla kurduğu ilişkilerle bilgiyi değere dönüştürmeye çalıştıkların anlatan Sabuncuoğlu, bu sene öğrencilerin ÖSYM sıralamasında ilk 20 bin arasından geldiğini söyledi. Sabuncuoğlu, “Öğrencilerimizi ABD’de aldıkları dil kursuyla İngilizceyi daha akıcı kullanmaları bizleri sevindiriyor.” dedi. AGÜ’nün 33’ü yabancı 85 öğretim elemanıyla hizmet verdiğini aktaran Sabuncuoğlu, hayırseverlerin katkılarıyla hazırlanan öğrenci köyünün de açılışını yaptıklarını belirterek, burasının yaklaşık 1 aydır öğrencilere ev konforunda barınma sağladığını kaydetti.

Konuşmaların ardından 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, fotoğraf sergisinin de açılışını yaptı.

AGÜ akademik yıl açılış törenine Gül’ün yanı sıra, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, milletvekilleri, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci hazır bulundu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri