Abdülkadir Selvi: Sınırımızda geçici yönetim mi?

Yenişafak yazarı Abdülkadir Selvi, Suriye'deki PYD ve El Nusra çatışmaları odağında Salim Müslim'in Türkiye görüşmesini ve sınırda geçici yönetim konusunu köşesine taşıdı!

Ankara'nın PYD trafiği hızlandı.

Ya da başka bir deyişle PYD'nin Türkiye temasları artmaya başladı.

Sınırımıza PYD bayrağının çekildiği gün bir şok yaşanmıştı.

Neler oluyor sorusuna yanıt ararken konuştuğum batılı bir diplomat,

'Türkiye ve Barzani ile diyalog halinde olan, son olarak Erbil'de yapılan Kürt konferansıyla ilgili toplantıya katılan PYD'nin son 1 haftaki hareketlerinde bir değişme oldu. Türkiye ile teması kesti. Neler oluyor biz de anlamaya çalışıyoruz' demişti.

Ankara'da kriz toplantıları yapılıp, Suriye sınırında ek önlemler alınırken, kısa süreli de olsa eski Türkiye refleksleri ön plana çıkmıştı ama kısa sürdü. Kırmızı çizgiler yerine diyaloğu önceleyen yaklaşım tercih edildi. Salih Müslim, Türkiye'ye getirildi.

Salih Müslim'le yapılan görüşmenin ağırlığını, 'Geçici yönetim' ve PYD'nin eylemleri oluşturuyor.

'Suriye'deki Kürtler, Türkiye'den korkmamalı' mesajı veriliyor. Bayrak konusu o aşamada gündeme geliyor. Kendisi de Saadet Oruç'la söyleşisinde, 'Ankara istedi sınırdaki bayrağı indirttim' demişti.

Görüşmelerde Salih Müslim, sürekli olarak El Nusra cephesinin saldırılarını gündeme getiriyor. 'Ben durup dururken savaşmadım. Bana kimse ateş etmesin' diyor.

PYD'nin Esed rejimi ile ilişkileri üzerinde de duruluyor. Salih Müslim görüşmede bunu yalanlıyor. 'Ben kaç kere söyleyeceğim, bunlarla ilişkim yok' diyor.

Esed rejimiyle ilişkileri açısından Salih Müslim'in 3 noktada dikkati çekiliyor.

1-Rejime karşı olan diğer gruplar sizi elimine eder.

2-Rejime hizmet etmiş olursunuz. Ki bu rejim daha düne kadar Kürtlere kimlik vermeyen bir rejimdi.

3-Daha da önemlisi ise Türkiye ile ilişkileri kaybedersiniz.

Salih Müslim'den bir tercih yapması isteniyor.

Ama bence görüşmenin en can alıcı noktasını, 'Geçici yönetim' konusu oluşturuyor.

Salih Müslim'e, öncelikle Geçici yönetimden neyin kast edildiği soruluyor.

Savaş şartlarında bölgede Belediye hizmetlerinin verilemediğini, güvenlik, temizlik, sağlık, gıda gibi hizmetlerin durduğunu, eski devletin çekilmesiyle birlikte hizmetin götürülemediğini anlatıyor ve 'Geçici yönetimden belediye hizmetlerini kast ettim' diyor. Bunun üzerine, 'Ortalarda bazı belgeler dolaşıyor. Bazı ülkelerde bazı belgeler ortaya çıktı. Bu ne anlama geliyor' diye soruluyor.

Salih Müslim,'Bunları biz çıkarmadık' diyor. 'O eskidendi' ifadesini kullanıyor.'Senin beyanın önemli ama beyanının sonucu olur' karşılığı veriliyor.

Şimdi geliyorum bugüne.

Salih Müslim haftaya yeniden geleceğini söylemişti. Haftaya kalmadan Cuma günü gelmesi sürpriz olmaz.

O görüşmede Salih Müslim,'Bağımsız ya da özerklik değil, Geçici yönetime ihtiyaç var' demiş ve bunu Belediye hizmetlerinin verilmesi olarak izah etmişti.

Bence çarpıcı olanı Ankara, izah edilen çerçevedeki Geçici yönetime karşı olmadığını ifade ediyor. Bir anlamda Geçici Yönetime yeşil ışık yakıyor. Ancak,'Orada yaşayan herkesi içine alan bir yönetim olmalı' deniliyor.

Salih Müslim Star Gazetesi'ndeki söyleşisinde 'Geçici yönetim'in ayrıntılarını da açıklamıştı.

'Oluşacak olan yönetim halkın ihtiyaçlarını karşılayacak geçici bir yapı olacak. Farklı partilerden beşer temsilcinin yer alacağı bir konsey oluşacak. Bu yapıda yer alacak 11 parti var. 75 civarı kişi bu konseyde yer alacak. Seçimlere kadar geçici olarak işleri yürütecek yapıyı da bu konsey seçecek. Bu 15 kişi olabilir.'

Salih Müslim buradan Paris'e gitti, oradan Suriye'ye döndü. Temaslarını yaptı. Türkiye'ye yapacağı bu ziyareti önemli hale getiren ise, 'Geçici yönetim' konusu.

Salih Müslim, sınırımızın öte yanında ilan edilecek 'Geçici yönetim' le ilgili temaslarının sonucunu ve bu konuda taslak öneriyi getirecek. Geçici Yönetimin üzerinde yapılacak çalışmanın sonucuna göre, ya onay çıkacak ya da biraz daha üzerinde çalışılması kararı alınacak.

Önemli bir gelişme ile karşı karşıyayız.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Medya Haberleri