Abdülhamid Han Sondaj Gemisi görevde 1 yılını doldurdu

Türkiye'nin denizlerde doğal gaz arama çalışmalarını gerçekleştirmek amacıyla son yıllarda enerji filosuna eklediği yedinci nesil teknolojiye sahip Abdülhamid Han Sondaj Gemisi, Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerinde 1 yılı geride bıraktı.

Enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasına yönelik adımlar Türkiye Yüzyılı'nın önceliği olarak öne çıkarken, son yıllarda Türkiye, denizlerde doğal gaz ve hidrokarbon arama çalışmaları kapsamında oluşturduğu filosuyla kendine yeten bir konuma geldi.

Bu kapsamda sondaj çalışmaları için Fatih, Yavuz, Kanuni, Abdülhamid Han olmak üzere 4 gemi, sismik araştırma çalışmaları için Oruç Reis ve Barbaros Hayrettin Paşa olmak üzere 2 gemi envantere alındı.

Gemiler arasında teknolojik olarak en ileri seviyede bulunan Abdülhamid Han Sondaj Gemisi, teknik donanımı ve fiziki özellikleriyle Mavi Vatan'da filonun "en güçlüsü" olarak görev yapıyor. Yedinci nesil teknolojiye sahip geminin 238 metre uzunluğu ve 42 metre genişliği bulunuyor.

Çift kule ile aktif konumlandırma sistemine sahip, 200 mürettebat kapasiteli gemi, 12 bin 200 metreye kadar sondaj yapabilme yeteneğiyle öne çıkıyor.

TPAO tarafından Kasım 2021'de 180 milyon dolara satın alınan gemi, Güney Koreli Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering firması tarafından "Cobalt Explorer" adıyla Okpo Tersanesi'nde inşa edildi.

Okpo Tersanesi'nden 7 Mart 2022'de ayrılan gemi, yaklaşık 2 aylık süren yolculuğun ardından 19 Mayıs 2022'de Mersin'in Taşucu Limanı'na ulaştı. Boyama ve kontrol çalışmaları gibi hazırlıklar için limanda ağırlanan geminin dış yüzeyine Türk bayrağı işlendi, gemide sertifikalandırma, ekipmanların yerleştirilmesi ile teknik işlemler yürütüldü.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri