ABD'nin 300 fazla nükleer silahı var

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yayınladığı rapora göre, ABD'nin Rusya'dan 300'den fazla ateşlenmeye hazır nükleer silahı var

Ria Novosti'ye göre Amerikan Dışişleri Bakanlığı internet sayfasında yayınlanan raporda, ABD'nin ICBM, SLBM ve ağır bombardıman savaş uçakları dahil olmak üzere toplam 822 adet konuşlandırılmış nükleer füzesi var. Rusya'nın ise ateşlenmeye hazır nükleer silahlarının sayısı 516.
Rusya nükleer savaş başlıkları açısından da Washington'a göre dezavantajlı durumda. ABD'nin 1790 nükleer başlığına karşılık, Rusya'nın 1566 savaş başlığı bulunuyor.
Rusya ve ABD, 5 Şubat 2011'de yürürlüğe giren yeni START (nükleer silahlarda indirim) anlaşmasına göre nükleer kapasitelerini düşürmek için çalışmalarını sürdürüyor. 6 Nisan 2011'den itibaren de iki ülkenin oluşturduğu denetleme grupları karşılıklı olarak incelemelerde bulunuyor ve altı aylık sürelerle bilgileri paylaşıyor.
ABD 12 kişilik bir denetleme kurulu oluştururken, Rusya'nın denetleme kurulu 11 kişiden oluşuyor. Nükleer silahları denetleme grupları ICBM, SLBM, ağır bombardıman nükleer kapasiteleri, depo alanları, imha ve test bölgelerinde incelemelerde bulunuyor.
Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) yayınladığı son raporunda Rusya ve ABD başta olmak üzere İngiltere, Fransa, Çin, Hindistan, Pakistan ve İsrail'in 20 bin 500 nükleer silaha sahip olduğunu açıklamıştı. Bunlardan 5 bini ise kullanıma hazır durumda. İsveç hükümeti tarafından kısmen desteklenen uluslararası bağımsız bir kuruluş olarak çalışan SIPRI'ye göre nükleer güce sahip olduğunu reddeden İsrail'in 80 adet nükleer füzesi bulunuyor.
Mayıs 2012'de Chicago'da yapılacak NATO zirvesinde füze kalkanı konusunda ilerleme sağlamayı hedefleyen Rusya, aksi durumda yeni bir nükleer silahlanma yarışının başlayabileceği uyarısı yapıyor.
FARUK AKKAN-CHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri