Abd'de Ferguson Gösterileri Basının, Hükümetin Ve Stk'ların Birinci Gündemi

ABD’nin Missouri eyaletinin St. Louis şehrinin Ferguson semtinde, polisin silahsız 18 yaşındaki Michael Brown adlı genci öldürmesi, ülkenin son 10 gündür en sıcak gündem maddesi olmaya devam ediyor. Olay, ABD basınında, Irak Şam İslam Devleti’ne...

ABD’nin Missouri eyaletinin St. Louis şehrinin Ferguson semtinde, polisin silahsız 18 yaşındaki Michael Brown adlı genci öldürmesi, ülkenin son 10 gündür en sıcak gündem maddesi olmaya devam ediyor. Olay, ABD basınında, Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı düzenlenen hava saldırılarına göre tam iki misli fazla yer aldı.

CNN (ABD içinde yayın yapan), MSNBC, ABC News gibi haber kanalları başta olmak üzere geçtiğimiz hafta sonu haber bültenlerinin ilk sırasında hep Ferguson vardı. Haberlerde Ferguson olaylarına televizyon kanallarının ortalama 16 dakika ayırdığı görüldü. ABC News ayrıca seyircilerine Pazartesi akşamı, “Amerika’nın bir şehri kuşatma altında.” diyerek polisin göstericilere karşı aldığı sert güvenlik önlemlerini eleştirdi.

Televizyon kanallarının haber programlarını inceleyen ve rapor çıkaran “Political Bulten” adlı kuruluşun derlemesine göre başta New York Times (NY Times), USA Today, Los Angeles Times (LA Times) ile Washington Post (WP) gazeteleri de olayın patlak verdiği 9 Ağustos Cumartesi gününden bu zamana okurlarına gelişmeleri birinci sayfalarından duyurdu.

Dün Brown’un otopsi raporunu manşetten duyuran NY Times, talihsiz gencin vücudunda 6 kurşun izi olduğunu ve bunların ikisinin de kafasına isabet etmiş olduğunu yazdı. Gazete Ferguson’daki kaotik durumun hafta sonu en şiddetli gelişmelere sahne olduğunu belirterek, göstericiler ile polis arasında silahların, molotof kokteyli ile biber gazının kullanıldığını yazdı. NY Times, Brown’un ailesinin isteği üzerine özel bir otopsi yapıldığını ve elde edilen sonuca göre de siyahi gencin ikisi tanesi kafasından olmak üzere en az altı kurşun yarası aldığını kaydetti. NY Times, Adalet Bakanı Eric Holder’ın ise yerel yönetimin kurban üzerinde yapacağı otopsi dışında, bakanlık olarak kendilerinin de otopsi yapacağını açıkladı.

USA Today ise St Louis vilayet polisinin açıklamasına yer vererek göstericilerin hafta sonu ilk defa molotof kokteyli kullandığını dile getirdi. Aynı bilgiyi okurları ile LA Times da paylaşarak, polisin de göstericilere karşı biber gazı kullandığı ve bazılarını da gözaltına alarak karşılık verdiğine vurgu yaptı.

AP haber ajansı da polisin Ferguson’daki protestoları bastırabilmek için taktik değiştirdiğini, halkla ilişkileri geliştirebilmek için, polisin göstericiler ile yan yana yürüyerek olayların büyümesini önlemeye çalıştığına işaret etti. AP, “Polisin göstericilere katılarak festival havasında yürümesi yalnız bir gece sürebildi. Protestolarda hafta sonu yeniden şiddet hakim oldu.” ifadelerini kullandı.

OBAMA’DAN POLİSE: SINIRI AŞMA UYARISI

Başkan Barack Obama’da Ferguson olaylarını yakından takip ediyor. Brown’un öldürülmesinden iki gün sonra taziye mesajı veren Obama, daha sonra Ferguson’da polis tarafından gözaltına alınan iki gazeteci olayına sert tepki göstermişti. Obama, "Polisin, anayasal hak olan barışçıl protesto etme hakkına karşı aşırı güç kullanıp, göstericileri hapse atması kabul edilebilir değildir. Burası Amerika Birleşik Devletleri ! Sadece görevini yerine getiren gazetecileri polis tutuklamamalı ve onlara kaba davranmamalı.” diye çıkışmış, olayla ilgili polisin yürüttüğü soruşturmanın da şeffaf ve açık olması gerektiğini dile getirmişti.

Başkan Obama dün de olayla ilgili bir açıklama yaparak tarafları sükûnete davet etti. Obama, Adalet Bakanı’nın bugün Ferguson’a giderek incelemeler yapacağını söyledi. Başkan, Adalet Bakanı’nın Ferguson’da yerel yöneticiler, Federal Soruşturma Ofisi (FBI) ile şehrin önde gelenleri ile görüşüp yürütülen soruşturmayı yakından inceleyeceğini dile getirdi.

GAZETECİLERİN TUTUKLANMASINA VE BİBER GAZINA STK’LARDAN TEPKİ

Ferguson’da gazetecilerin tutuklanmasına başta Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Özgürlük Evi (Freedom House) ile İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) sert tepki gösterdi. CPJ gerek yaptığı yazılı açıklama ile gerekse resmi Twitter hesabından paylaştığı mesajlarla, yetkilileri Ferguson’da görevini yapan gazetecilere gerekli kolaylığı gösterip, onlara karşı şiddet uygulamamaları konusunda uyardı. Özgürlük Evi de CPJ’in attığı mesajları retweet ederek destek verdiği görüldü.

HRW adına dün gelişmeleri kaleme alan Alba Morales, polisin askeri ekipmanlarla donatılıp, göstericilerin üzerine gönderilmesine tepki gösterdi. Pazar gecesi göstericilerin güvenlik şeridini ihlal etmesi nedeniyle polisin protestocuların üzerine biber gazı attığını belirten Morales, “Halkın barışçıl gösteri hakkını polis gereksiz aşırı güç ve tehdit ile yıldırmaya çalışıyor.” diye açıklamada bulundu.

Morales, ayrıca göstericilere karşı polisin plastik mermi kullanmasını da eleştirerek, insanların can güvenliğinin tehlikeye atılmasının kabul edilemez bir güvenlik anlayışı olduğunun altını çizdi.

ULUSAL MUHAFIZLAR GÖREV ALACAK

Yerel polisin Ferguson’daki gösterileri bastırmadaki yetersizliği üzerine Missouri Valisi Jay Nixon, Ulusal Muhafız Birliği’ni çağırdı. Yerel polisin yerine olaylara bundan sonra Ulusal Muhafız Birliği’nin müdahale etmesine izin veren belgeyi Nixon dün imzaladı. Bu arada Nixon, Brown’un polis tarafından öldürülmeden önce bir markette gasp olayına karıştığını gösteren videonun basına sızdırılmasına da tepki gösterdi. Demokrat Partili Vali Nixon, polisin videoyu basına sızdırmasına, “Bu Adalet Bakanlığı’nın talep ve talimatlarına aykırı.” diyerek, “Böyle bir şeyin yayınlanmasından kesinlikle memnun değiliz. Bu sokakta vurulan genç bir insana iftiradır. Bu duygusuzluktur.” dedi.

Bu arada Michael Brown’un otopsi raporunda, kanında esrar bulunduğu şeklindeki iddialar da çıkan haberler arasında yer alıyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri