Avrupa Birliği’nin, Kırım’ın ilhak ettiği ve doğu Ukrayna’da iç savaşa müdahil olduğu gerekçesi ile Rusya’ya yönelik yaptırımları uzatacak.
Dün bir araya gelen AB dışişleri bakanları, Avrupa Komisyonu'ndan bir hafta içerisinde yaptırım listesine eklenebilecek isimlerle ilgili bir rapor hazırlamasını istedi.
Rusya’ya yönelik ek yaptırımlar arasında yasaklı listesinin yanında, Rusya’ya doğalgaz üretim teknolojileri ile ilgili ihracatın durdurulması, uluslar arası döviz transferi sistemi SWIFT uygulamalarından çıkarılması var.
Komisyon raporu hazırlandıktan sonra AB liderleri yeni yaptırımların uygulanıp uygulanmayacağı konusunda son kararı verecek.
YUNANİSTAN ENGELLEYEBİLİR
AB'nin ilave yaptırım uygulayabilmesi için 28 üye ülkenin de onay vermesi gerekiyor. Ancak Yunanistan'da yeni hükümetin yaptırımlara karşı çıkma olasılığı bulunuyor.
Yeni Başbakan Aleksis Çipras'ın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, "Yeni yaptırımlar konusunda Yunan hükümetinin rızasının olmadığının altını çizmek istiyoruz. Başbakan Tsipras, bu konunun ele alınış biçimiyle ilgili kaygılarını AB Dışişleri Temsilcisi Federica Mogherini ile yaptığı telefon görüşmesinde de dile getirdi" dendi.
ABD DE YAPTIRIMLARI TARTIŞIYOR
Washington cephesinde ise ABD Hazine Bakanı Jack Lew, Ukrayna'da tekrar tırmanışa geçen şiddet olayları sonucunda ilave yaptırımların gündeme gelebileceğini söyledi.
Kiev temasları sırasında konuşan Lew, "İlk tercihimiz diplomatik bir uzlaşı sağlayarak yaptırımların kademeli olarak kaldırılması. Ancak gerekli olursa yeni yaptırımları da yürürlüğe koyarız" dedi.
Lew'un açıklamaları ABD Başkanı Barack Obama ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in yaptığı telefon görüşmesinin ardından geldi.
Telefon görüşmesinden sonra Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "İki lider Rusya'nın ayrılıkçı militanlara verdiği destekten rahatsız olduklarını dile getirdiler" denmişti. Rusya ayrılıkçıları doğrudan desteklediği iddialarını reddediyor.
RUSYA'DAN 35 MİLYAR DOLARLIK KURTARMA PAKETİ
Rusya ise yeni yaptırımların gündeme gelmesinin ardından artan fon çıkışları sonrası 35 milyar dolarlık bir krizle mücadele paketi oluşturduğunu açıkladı.
Oluşturulan fon ile Rus bankalarındaki zararlı varlıkların toplandığı bir 'kötü banka' oluşturulabileceği ve yeni yatırımlara düşük maliyetli finansman sağlanacağı belirtildi.