Abd Savaş Uçakları Işid'i Vurdu-2

ABD kuvvetleri Irak Şam İslam Devleti Örgütü (IŞİD) militanlarına hava saldırısı düzenledi. Pentagon’dan yapılan açıklamada, iki adet F/A-18 savaş uçağının 500 kiloluk lazer güdümlü bombaları, Erbil’i tehdit eden mobil bir topçu...

ABD kuvvetleri Irak Şam İslam Devleti Örgütü (IŞİD) militanlarına hava saldırısı düzenledi. Pentagon’dan yapılan açıklamada, iki adet F/A-18 savaş uçağının 500 kiloluk lazer güdümlü bombaları, Erbil’i tehdit eden mobil bir topçu bataryası üzerine bıraktığı belirtildi.

Pentagon sözcüsü John Kirby, IŞID militanlarının ABD personelinin de bulunduğu Erbil’i korumaya çalışan Kürt birliklerine topçu ateşiyle saldırdığını söyledi.

ABD’DEN IŞİD’E MÜDAHALE EMRİ

ABD Başkanı Barack Obama dün on binlerce Yezidinin dağlara kaçmasının ardından IŞİD’e karşı hava saldırısı düzenlenmesi için yetki verdiğini açıklamış; ancak Irak’a yeniden asker göndermeyeceğini söylemişti.

Beyaz Saray’daki açıklamasında sözlerine, “Bugün Irak’a iki operasyon emri verdim.” ifadeleri ile başlayan Obama, Amerikalı yetkililerin korunması adına hedefli hava saldırısı düzenlenmesi ve Iraklı sivillere insani yardım yapılması kararı aldığını dile getirdi.

ABD olarak attıkları adımların içeriklerini ve sebeplerini açıklayan Obama, Haziran ayında IŞİD’in Irak’ta ilermesi halinde ABD’nin nokta operasyona hazır olacağını söylediğini hatırlattı. Obama, “Son günlerde bu teröristler Irak’ta ilerlemeye devam etti ve Erbil’e yaklaştı.” dedi. Erbil’de Amerikalı diplomatlar ve askeri görevlilerin olduğunu dile getiren Obama, “Şehre doğru ilerlemeleri halinde ordumuza IŞİD terörist konvoylarına nokta saldırı yapması emri verdim.” şeklinde konuştu.

Obama, IŞİD’e karşı daha etkili savaşabilmeleri için Irak hükümeti ve Kürt ordusuna acil yardım kararı aldıklarını açıkladı. ABD Başkanı sözlerine şöyle devam etti:

“Irak hükümetinin talebi ile bölgede sıkışıp kalmış Iraklı sivillerin kurtarılmasına yardımcı olmak için operasyon başlatıyoruz. IŞİD Irak’ta ilerlemeye başladığından bu yana Iraklı masumlara karşı insafsız bir savaş sürdürdü. Ve bu teröristler özellikle, Yezidiler ve Hristiyanlar gibi bölgedeki küçük ve tarihi dini azınlıklara karşı barbarca tavır takındı. Sayısız Iraklı yerinden oldu. Acı haberler IŞİD militanlarının aileleri topladığı, toplu kıyım yaptığı ve Yezidi kadınları esir aldığını söylüyor. Son günlerde Sincarlı Yezidi kadın, erkek ve çocuklar canlarını kurtarmak için kaçıyor. Binlercesi belki on binlercesi şu anda ince elbiselerle dağların zirvesinde saklanıyor. Yemekleri ve suları yok. İnsanlar açlıktan ölüyor. Çocuklar susuzluktan ölüyor. IŞİD güçleri ise tüm Yezidi insanları sistemli bir şekilde yok etme çağrısı yapıyor.” Obama ayrıca IŞİD’in bu eylemlerini ‘soykırım’ olarak nitelendirdi.

BEYAZ SARAY: ASKERİ HAREKAT IRAK’TAKİ SORUNLARA ÇÖZÜM OLMAZ

Beyaz Saray Sözcüsü dün Josh Earnest, "Amerika'nın askerî harekatları Irak'taki sorunlara çözüm olmaz." dedi.

Earnest ayrıca Sincar dağlarındaki Yezidilerin korunması için Irak ordusu ve Peşmerge'nin gösterdiği çabaları desteklediklerini dile getirdi.

Öte yandan, Irak’ta muhtemel bir hava saldırısı için Başbakan Nuri el Maliki’nin yerine yeni bir ismin gelmesini beklediği ileri sürülen ABD yönetiminin daha önce, Sincar’daki kriz üzerine “sınırlı ve hedefi belli” bir operasyona sıcak baktığı ifade edilmişti.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri