ABD: İsrail'le ilişkilerimiz değişmez

Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, BM Güvenlik Konseyi'nin İsrail'i kınayan ve saldırı ile ilgili soruşturma açılmasını isteyen kararını destekledi ama İsrail'le saldırı nedeniyle ilişkilerinin değişmeyeceğini belirtti.

Gibbs, günlük basın toplantısında sorular üzerine İsrail'in saldırısı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Robert Gibbs, ''Gazze'deki insani durumdan endişe duyuyoruz. İsrail ve uluslararası ortaklarımız ile mevcut şartların iyileştirilmesi için çalışmaya devam edeceğiz. BM Güvenlik Konseyi'nin de dediği gibi şartlar savunulacak gibi değil" dedi.

Gibbs şöyle devam etti: ''Açıkça ifade edeyim. ABD ve İsrail daha önce sayısızca söylediğim gibi güvenilir ilişkiye sahip. Bizim için hep önemli bir müttefik oldular. Onların güvenliğine büyük destek veriyoruz. Ve bu değişmeyecek'' diye konuştu.

'SORUŞTURMAYI İSRAİL YÜRÜTMELİ ÇÜNKÜ...'
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip Crowley de İsrail'in Gazze'ye giden yardım gemilerine saldırmasıyla ilgili olarak açılması beklenen soruşturmayı yine İsrail'in yürütmesi gerektiğini söyledi. Crowley, buna gerekçe olarak da, “Bu soruşturmayı yürütmede en iyi pozisyondaki ülkenin İsrail" olmasını gösterdi.
Basın toplantısında gazetecilerin, İsrail'i kastederek, “olaya ilişkin yürütülecek olası soruşturmanın bir tarafının, kendisi hakkındaki bir soruşturmada nasıl tarafsız olabileceğine” dair ısrarlı sorularıyla karşılaşan Crowley, "Bu soruşturmayı yürütmede en iyi pozisyondaki ülkenin İsrail olduğuna inanıyoruz. Daha geniş katılımın nasıl olabileceği konusundaki fikirlere de açığız. Bu eylemi yapanlar İsrail güçleriydi. Bunun, bu güçlere hangi talimatların verildiği, filoya yaklaşırken durumu nasıl gördükleri ve gemide neler olduğu konularının araştırılmasında en iyi pozisyonda oldukları anlamına geldiğini düşünüyoruz" diye konuştu.
Bu soruşturmanın acil, tarafsız, güvenilir ve şeffaf olması gereğini yineleyen Crowley, "İsrail'in, kendi halkına karşı sorumlu canlı bir demokrasi olarak, bu olayı soruşturmada tam kapasiteye sahip olduğuna her yönüyle inanıyoruz" dedi.

"DAVUTOĞLU, SPESİFİK BİR TALEPTE BULUNMADI"
Crowley, Davutoğlu'nun İsrail'in gemilere uluslararası sularda müdahale etme hakkının olmadığı yönündeki sözlerinin hatırlatılması ve ABD'nin bu konudaki görüşünün sorulması üzerine, bu konunun da ilerleyen safhalarda inceleneceğinden emin olduğunu belirtti.
İsrail'in kendini savunma hakkının olduğunu söyleyen Crowley, yine de geçinmeleri ve yeniden toparlanmalarına yardım etmek için Gazze halkına insani yardım malzemesi tedarik edilmesi gereğinin de farkında olduklarını vurguladı.
Sözcü, Gazze'deki durumun sürdürülemez olduğunu ve İsrail'in kendini savunma yönündeki meşru hakkını muhafaza ederken, Gazze halkına nasıl daha fazla yardım sağlayabilecekleri konusu üzerinde durduklarını kaydetti.
ABD'nin Orta Doğu Özel Temsilcisi George Mitchell'ın bugün bölgeyi ziyaret ederek Filistinli yetkililerle görüşmesinin öngörüldüğünü belirten Crowley, olayın bölgedeki barış çabalarına olası etkisine dair soru üzerine, gelecekte bu tür durumların oluşmaması için tek yolun kapsamlı barıştan geçtiğini belirtti.
Crowley, bir soru üzerine, Davutoğlu'nun görüşmede Clinton'dan, olayı kınaması yönünde spesifik bir talepte bulunmadığını da söyledi.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri