Abd: Hiçbir Ülkeden Kobani Tehdidini Üstlenmesini Beklemiyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Türkiye’den tek başına kara hareketı yapması yönünde bir beklentileri olduğu iddialarını doğru bulmadı. Psaki, “Hiçbir ülkeden Kobani sorununu çözmesini veya herkesi ilgilendiren bu tehdidi...

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Türkiye’den tek başına kara hareketı yapması yönünde bir beklentileri olduğu iddialarını doğru bulmadı. Psaki, “Hiçbir ülkeden Kobani sorununu çözmesini veya herkesi ilgilendiren bu tehdidi üstlenmesini beklemiyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın toplantısında, Türkiye ile IŞİD konusunda yapılan görüşmeler ve Türkiye'nin uluslararası koalisyondaki yerine ilişkin çok sayıda soruya muhatap oldu. Koalisyonun kurulmasının üzerinden henüz birkaç hafta geçtiğini hatırlatan Psaki, “Türkiye daha önemli bir rol oynamak istediğini ortaya koydu” ifadelerini kullandı.

Psaki, teröre finansal desteğin durdurulması, bölgeye yabancı militan akışının engellenmesi, insani yardım sağlanması ve IŞİD’in radikal ideolojisine karşı gelinmesi yoluyla yok edilmesi için kurulan geniş tabanlı koalisyona destek konusunda Türkiye’nin konumunun net olduğunu dile getirdi. Tüm bu alanlarda Türkiye’nin katkı sağlayacak kapasitede olduğunu ve Türkiyeli yetkililer ile bunları görüştüklerini ifade etti.

Bir gazetecinin Türkiye’nin önceliğinin Esed olduğunu ifade etmesi üzerine Psaki, koalisyonun IŞİD’e odaklı olduğunu ve hedeflerinin değişmediğini söyledi. Psaki, “Bu (Esed rejimi) uluslararası koalisyonun ve ABD’nin çabalarının odak noktası değil” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 'Türkiye’den tek başına kara harekatı yapmasını beklenmesinin gerçekçi olmayacağı' yönüdeki ifadelerinin hatırlatılması üzerine ise Psaki, hiçbir ülkeden Kobani sorununu çözmesini veya herkesi ilgilendiren bu tehdidi üstlenmesini beklemediklerini belirtti.

Koalisyon güçlerince Suriye ve Irak’ta IŞİD’e yönelik hava saldırısı sayısının 400’ü bulduğunu kaydeden Psaki, sadece bir gecede Kobani çevresindeki IŞİD hedeflerine 13 farklı hava saldırısı gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri