ABD güçleri Afganistan'ı terk ediyor

11 Eylül 2001’deki İkiz Kuleler saldırısını bahane ederek Afganistan'ı işgal eden ABD, 20 yılın sonunda ülkeyi adeta kaçarak terk ediyor.

Koca bir ülkeyi tarumar eden ve milyonlarca insanın hayatını karartan işgal, ülkedeki kaosu daha da artırırken, “Afganistan’ı Norveç’e dönüştürme” hayalleri kuran Batı emperyalizmi için de büyük bir yenilgi oldu. Taliban güçleri, başkent Kabil’e dayandı.

ABD’nin yapabildiği tek şey 20 yıl boyunca yakıp yıktığı ülkeden kaçmadan, büyükelçilikte bulunan belgeleri yakmak oldu!

AFGAN CUMHURBAŞKANI EŞREF GANİ ÜLKEYİ TERK ETTİ KABİL’DE GERGİN BEKLEYİŞ VE KAOS HÂKİM

İşgalci ABD’nin geçtiğimiz aylarda Afganistan’dan çekilme kararı alması ve Afgan yönetiminin Taliban ile barış görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasıyla birlikte Taliban saldırıları hız kazandı. Taliban, Haziran’dan itibaren 25 vilayet merkezinde kontrolü ele geçirdi. Militanların son olarak, başkent Kabil’in merkezine 8 kilometre uzaklıktaki sanayi bölgesi Bagrami’ye ve 5 kilometre uzaklıktaki Deşt-i Berçi’ye girdiği belirtildi. Kabil’in merkezinde gergin bekleyişin sürdüğü ve kaosun hâkim olduğu gözlendi. Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, başkent Kabil’in merkezini güç kullanarak ele geçirmeyeceklerini duyurdu. Taliban, Kabil’deki Bagram ve Pul-i-Çerhi hapishanelerini ele geçirdi ve mahkûmları serbest bıraktı.

“HASSAS MATERYALLERİ YOK EDİN”

Taliban, Afganistan’ın başkenti Kabil’e doğru ilerlerken, ABD’den “tahliye” kararı geldi. ABD ordusu, 20 yıllık işgalin ardından Afganistan’ın başkenti Kabil’deki büyükelçiliğini tahliye etmeye başladı.

n Kabil’in en önemli bölgelerinden Cadde-i Mesut bölgesinde bulunan elçilik, helikopterlerle tahliye ediliyor. Reuters’e konuşan bir yetkili, “Şu anda binadan ayrılan küçük bir grup insan var, personelin çoğunluğu ayrılmaya hazır bir şekilde bekliyor” ifadelerini kullandı. ABD basınında yer alan haberlerde ise elçilik çalışanlarına önceki gün “hassas materyalleri yok edin” talimatı gittiği bilgisi yer aldı. Bu arada, Dışişleri Bakanlığı, Afganistan’dan ayrılmak isteyen Türk vatandaşlarının ivedilikle Türkiye’nin Kabil Büyükelçiliği’ne bilgi vermesini istedi.

ABD: “BİZE DOKUNMAZSANIZ KABİL’E RAHAT GİRERSİNİZ”

ABD yönetiminin, Kabil Büyükelçiliğindeki personelin tahliyesine karışmaması ve bunun için oraya giden Amerikan askerleriyle çatışmadan kaçınması durumunda “Taliban’ın başkente girmesinin hem uluslararası toplum hem de Afganlılar tarafından daha rahat kabul görebileceğini” ilettiği belirtildi. Amerikan Washington Post (WP) gazetesinde yayımlanan ve Afganistan’daki son durumu ele alan haberde, ABD yönetiminin Taliban’ın Amerikan askerlerine saldırmaması için girişimlerde bulunduğu belirtildi. ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad’ın Katar’ın başkenti Doha’da Taliban yetkilileriyle bir araya gelerek görüşmelerde bulunduğu hatırlatılan haberde, ABD’nin “Taliban’dan Kabil Büyükelçiliğindeki personelin tahliyesine kadar bir şey yapmamasını” istediği bildirildi.

34 VİLAYET MERKEZİNDEN 25’İ TALİBAN’IN KONTROLÜNDE AFGAN ASKERLER MÜLTECİ OLARAK SINIRDA!

* Taliban’dan kaçan Afgan askerler, İran sınırında uzun kuyruk oluşturmaya başladı. ABD’nin zırhlı araçlarıyla sınırda bekleyen askerler, mülteci olarak sınırı geçmeye hazırlanıyor.

İşgalci ABD’nin fiilen çekilme kararının ardından ülkede ilerleyişini sürdüren Taliban, başkent Kabil hariç tüm büyük vilayet merkezlerini ve sınır kapılarını ele geçirdi. Afganistan İçişleri Bakanlığı, Taliban’ın her yönden başkent Kabil’e girmeye başladığını duyurdu. Yerel kaynaklar, Taliban’ın ülkedeki tüm sınır kapılarının kontrolünü ele geçirdiğini ve Kabil’deki havaalanının Afganistan’dan tek çıkış yolu olarak kaldığını açıkladı. Taliban, Kabil’in merkezine 8 kilometre uzaklıktaki sanayi bölgesi Bagrami’ye ve 5 kilometre uzaklıktaki Deşt-i Berçi’ye girdiğini aktardı. Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, başkent Kabil’in merkezini güç kullanarak ele geçirmeyeceklerini duyurdu. Mücahid, Kabil’in yoğun nüfusu nedeniyle çatışmalara girmeyeceklerini, başkent merkezini müzakereler yoluyla almak istediklerini ve Taliban mensuplarına kent merkezinin giriş noktalarında beklemeleri emri verdiklerini açıkladı.

“KİMSEDEN İNTİKAM ALINMAYACAK”

Taliban Sözcüsü, “İslâm emirliği, bütün savaşçılarına Kabil’in kapıları önünde durma ve şehre girme teşebbüsünde bulunmama emri veriyor. Hiç kimseden intikam alınmayacak. Askeri ve sivil alanda Kabil hükümetine hizmet etmiş olan herkes affedildi” dedi.

Afganistan İçişleri Bakanlığı ise Taliban’ın başkente girmesinin ardından, yönetimin devri için müzakerelere başlanacağını duyurdu.

İŞGALCİ ABD ASKERLERİ TAŞLANDI

Taliban ilerleyişinin devam ettiği Afganistan’da, işgalci ABD askerleri ve onların desteklediği hükümet güçleri terk ettikleri şehirlerde sivil halk tarafından taşlanıyor. Taliban’ın bölgeye ilerlemesinin ardından kentteki ABD ve Kabil yönetimine bağlı askerler bölgeden kaçtı.

AFGAN ASKERLER TALİBAN’DAN KAÇMAYA BAŞLADI

Taliban’dan kaçan Afgan askerler, İran sınırında uzun kuyruk oluşturmaya başladı. ABD’nin zırhlı araçlarıyla sınırda bekleyen askerler mülteci olarak sınırı geçmeye hazırlanıyor. ABD’nin eğittiği Kabil hükümeti askerleri Taliban’ın karşısında duramadı. Canlarını korumak isteyen Afganistan askerleri, ABD’nin zırhlı araçlarıyla İran sınırına akın etti. Sınırda uzun kuyruklar oluşturan Afganistan askerleri, İran sınırından mülteci olarak geçmeye hazırlanıyor. Sosyal medyada yayılan görüntüler, “üniformalarını çıkardıktan sonra Taliban’dan kaçan masum siviller olarak ilan edilecekler” sözleriyle eleştirilere neden oldu

MİLLİ GAZETE 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri