'Abd Almanya’yı Takdir Ediyor Ama Dinlemeye Devam Edecek'

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Başbakan Angela Merkel’i de kapsayan telekulak skandalından olumsuz etkilenen iki ülke arasındaki ilişkileri düzeltmeye çalışıyor.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Başbakan Angela Merkel’i de kapsayan telekulak skandalından olumsuz etkilenen iki ülke arasındaki ilişkileri düzeltmeye çalışıyor. Kerry, Alman Bild gazetesine verdiği demecinde Almanya'yı överek Almanların gönlünü almaya çalıştı. Almanya'yı bu yılın şubat ayında ziyaret ettiğini ve yakın bir zamanda tekrar geleceği için heyecanlandığını dile getirdi.

John Kerry, diplomat çocuğu olarak Almanya'nın başkenti Berlin'de geçirdiği çocukluk yıllarını 'harika' olarak nitelendirdi. "Almanya'yı seviyorum." diyen Bakan Kerry, Başbakan Angela Merkel'i de 'harika ortak' olarak nitelendirdi. Almanya'nın uluslararası sorunlarda oynadığı rolden de övgülerle bahseden Kerry; Afganistan'da, Ortadoğu^'da ve Balkanlarda barış ve refah için çok önemli katkılarda bulunduğunu söyledi. Kerry ayrıca, Avrupa Birliği'ndeki (AB) ekonomi krizinde de önemli rol oynadığını kaydederek Almanya’yı övdü.
Dinleme olayından dolayı ilişkilerin olumsuz etkilendiğini kabul eden Kerry, problemin hızlı bir şekilde aydınlatılacağı konusunda da söz verdi.

Kerry, iki hükümet arasında bu konuda yeni görüşmelerin de olacağını söylerken, iki ülke arasında sıkı ilişkiler olduğunu belirtti ve “Almanya ABD'nin en güçlü dostlarından ve en önemli müttefiklerinden biridir." şeklinde konuştu. ABD Dışişleri Bakanı, yaşanan sorunun iki ülke arasındaki ortak hedeflerden sapmaya yol açmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

ALMANYA’YI TATMİN EDEN BİR ANLAŞMA YOK

Bu arada Almanya Başbakanı Angela Merkel de yaşanan olayların ortak hedeflerden sapılmasına yol açmaması konusunda uyarıda bulundu. Ne var ki iki ülke arasında dinlemeyi önleyici anlaşmada beklenen olmadı. ABD Başkanı Barack Obama hükümeti yetkilileri, Almanya’daki casusluk faaliyetlerinin durdurulması için kapsamlı bir anlaşmanın planlanmadığını söyledi.

Berliner Zeitung gazetesinde çıkan habere göre Alman gizli servislerinin şefleri Washington’da ABD gizli servisleriyle kendi aralarındaki iletişimin tekrar gözden geçirilmesi için çaba göstermiş, ancak Almanya’ya sevindirici haberlerle dönememişti.

Almanya’nın ayrıca ‘Beş Göz Kulübü’ne alınmaması da kayda değer olarak değerlendiriliyor. Bu kulübün üyesi olan ABD; İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelenda on yıllardır birbirlerini izlemiyor. Bir diğer sorun ise ABD’nin Almanya’da endüstri casusluğu yapmaması yönündeki taleplerin karşılık bulmaması. ABD bu talep karşısında gizli servislerinin bu alanda casusluk yapmasının zaten yasak olduğunu ileri sürüyor. Ancak Alman hükümeti bu tür casusluk faaliyetlerinin buna rağmen olduğu kanısında.

Almanya’nın Başbakan Merkel’i de kapsayacak derecede dinleniyor olmasının açığa çıkmasıyla oluşan problem ise devam ediyor. Olayın açığa çıkmasında etkili olan Amerikalı casus Snowden sığınmacı olarak Rusya’da yaşıyor. Muhalefet partileri ise Almanya’nın Snowden’e sığınma hakkı vermesini istiyor. Ancak Merkel hükümeti ise böyle bir adımı reddediyor.

Hükümet, böyle bir adımın Alman-Amerikan ilişkilerinde büyük problemler çıkarabileceği ve dış politikada Almanya için olumsuz sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulunuyor. Ayrıca ABD de Snowden’in Almanya´ya gelmesi halinde resmi olarak iade talebinde bulunmuş durumda. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri