AB ve Arap liderler sessiz

İsrail'in kara harekatına AB'den ve Arap dünyasından bir açıklama gelmedi.

İsrail'in Gazze'ye yönelik kara harekatını başlatması AB'de ve Arap dünyasında sessizlikle izleniyor. TRT Haber Brüksel Muhabiri Aykut Yıldır, AB'den ve NATO'dan şu ana kadar herhangi bir açıklama yapılmadığını belirtti. Yıldır, dün Ukrayna'da düşürülen Malezya yolcu uçağıyla ilgili olarak ise hem AB'den hem de NATO'dan açıklamalar yapıldığını belirtti.

AB liderlerinin kara harekatı öncesinde yaptıkları toplantıdaki ifadelerini de hatırlatan Yıldır, o açıklamalarda Hamas'ın İsrail'e roket attığından dolayı kınandığı ancak İsrail'in kınanmadığını belirtti. Yıldır, liderlerden de İsrail'in kara harekatına yönelik herhangi bir açıklamanın gelmediğini belirtti. Yıldır, AB liderlerinin sadece hayatını kaybeden siviller için "derin üzüntü" duyduklarını belirttiklerini aktardı.

ARAP LİDERLER DE SESSİZ

TRT Haber Cidde Muhabiri İrfan Sapmaz da Suudi Arabistan ve Arap dünyasındaki tepkiyi aktardı. Arabistan'da liderlerden henüz bir açıklama gelmediğini belirten Sapmaz, Arap gençler arasında özellikle sosyal medya üzerinden yürütülen kampanyalara dikkat çekti. Sapmaz, ayrıca Arap medyasında yer alan haberlere ilişkin de bilgi verdi. Ahmet Davutoğlu'nun açıklamalarının Suudi Arabistan gazetelerinde yer aldığı bilgisini veren Sapmaz, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın geçtiğimiz hafta yaptığı toplantıda İslam dünyasındaki büyük şirketlerin İsrail'i protesto etmesi yönündeki çağrısının da sözde kaldığını belirtti.

RUSYA'DAN DA AÇIKLAMA YOK

TRT Haber Moskova Muhabiri Barış Mutlu ise Rusya'nın kara harekatına yönelik tutumunu aktardı. İsrail'in kara operasyonu başlatmasının ardından sadece Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın Rus vatandaşlarına yönelik bölgeden uzak durmalarına ilişkin açıklama yaptığını belirten Mutlu, gün içerisinde bir açıklama yapılabileceğini söyledi. Mutlu, açıklamanın ise taraflara "sükunet" şeklinde olmasının beklendiğini ifade etti.

ALMANYA VE İNGİLTERE DE SESSİZ

TRT Berlin ve Londra muhabirleri de bu ülkelerdeki tutuma yönelik açıklamalarda bulundu. Berlin muhabiri Egemen Cantürk, Almanya'dan herhangi bir açıklama yapılmadığını, Alman medyasında Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier daha önce yaptığı arabuluculuk çağrısının daha da zora girdiği yönünde yorumların yapıldığını aktardı.

TRT Londra Muhabiri Mehmet Bal ise İngiltere'de İsrail'in kara harekatına yönelik tepkileri aktardı. En net tepkinin bir radyo programına katılan Başbakan yardımcısından geldiğini aktara Bal, "Orantısız" olarak nitelediğini ve bunun uluslararası bir krize yol açacağını belirttiğini söyledi. Bal medyada ise daha çok düşürülen Malezya uçağına yönelik haberlere yer verildiğini Gazze'yle ilgili herhangi bir haberin bulunmadığını söyledi. Mehmet Bal, BBC televizyonlarında ise Gazze'deki saldırılara çok kısa yer verildiği bilgisini paylaştı.
 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri