Ab Dönem Başkanlığı: Türkiye, Yargı Bağımsızlığına Saygı Göstermeli

Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, Türkiye'nin hukuk devleti ve yargı bağımsızlığına saygı göstermesi gerektiğini söyledi.

Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, Türkiye'nin hukuk devleti ve yargı bağımsızlığına saygı göstermesi gerektiğini söyledi. Türkiye'deki son gelişmeler ve yolsuzluk soruşturmasına ilişkin ilk defa değerlendirmede bulunan Venizelos, Türkiye'deki gerilim ve krizin bölge ülkelerine ihraç edilmemesi konusunda uyarılarda bulundu.

Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, ABD ziyareti ve Avrupa'ya gerçekleştirdiği 11 günlük ziyaretine ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Yunanistan'ın bu yılın başında AB Dönem Başkanlığı'nı devraldığını hatırlatarak sözlerine başlayan Venizelos, yoğun geçen temaslarına ilişkin basın mensuplarını bilgilendirdi.

Basın toplantısında 'Türkiye'deki son gelişmeler ve HSYK'da yapılması planlanan değişikliklere' ilişkin soruyu cevaplandıran Dışişleri Bakanı Venizelos, Avrupa'nın temel kurumlarının liderleri AB Konseyi Başkanı Van Rompuy, AB Komisyonu Başkanı Barroso ve Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz'un detaylı ve vurgulu şekilde dile getirdikleri 'hukuk devleti ve yargı bağımsızlığına saygı'nın gerekli olduğuna aynen katıldıklarını söyledi. Venizelos, Türkiye'deki tartışmalara ilişkin şunları söyledi: "Yunanistan, Brüksel'de önceki gün Avrupa'nın temel kurumlarının liderleri Van Rompuy, Barroso ve Schulz'un ifade ettiklerinden başka bir şey söylemiyor. Detaylı ve yoğun şekilde hukuk devleti ve yargı bağımsızlığına saygı ihtiyacına vurgu yapıldı. AB'li liderler tarafından söylenenler, aynı zamanda Yunanistan'ın da görüşüdür."

İSTİKRARLI BİR TÜRKİYE İSTİYORUZ

Türkiye'deki son gelişmelerin Yunanistan'ı endişelendirip endişelendirmediğine ilişkin bir başka soruyu daha cevaplandıran Venizelos, yabancı ülkelerle yaptıkları görüşmelerde Türkiye'de yaşanan iç meseleleri değerlendirdiklerini söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Brüksel'de AB'nin kurumsal liderleri ile yaptığı görüşmeyi hatırlatan ve her anlamda istikrarlı bir Türkiye istediklerini vurgulayan Venizelos, şöyle konuştu: "Türkiye'nin içerideki durumunu biz de büyük ilgi ile takip ediyoruz. İçeride kurumsal, siyasi, toplumsal, ekonomik anlamda istikrarlı bir Türkiye istiyoruz. İstikrarlı bir Türkiye, Türk-Yunan ilişkileri alanında güvenilir ve üretken bir muhataptır."

"KRİZ İHRAÇ EDİLMESİN"

Türkiye'deki gerginliğin ihraç edilebileceğine dair endişelerini de dile getiren Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Venizelos, şunları söyledi: "Tarihi tecrübe, Türkiye'de gerginlik varsa, krizin dışarıya ihraç edilme tehlikesi olduğunu söylüyor. Biz, bu konunun doğrulanmasını istemiyoruz. Türk hükümeti, genel olarak da Türkiye siyasi sisteminin, gerilim ve krizin dışarıya yansıtılmaması için elinden gelen bütün çabayı göstereceğine eminiz."

Türkiye'nin bütün komşuları değerlendirildiğinde en az probleminin Yunanistan'la olduğunun öne süren Venizelos, Yunanistan'ın bir AB ülkesi olarak uluslararası hukuka saygı duyduğunu ve bu hukukun uygulanmasını istediğini kaydetti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri