90 yıldır bitmeyen coşku

İstiklal Marşının kabulünün 90. yılı coşkuyla kutlandı. Kurtuluş Savaşının en çetin günlerinde Milli Şair Mehmet Akif tarafından kaleme alınan İstiklal Marşı, Valilik tarafından düzenlenen etkinlikt
İstiklal Marşı’nın kabulünün 90. yılı coşkuyla kutlandı. Kurtuluş Savaşı’nın en ateşli günlerinde Milli Şair Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınan İstiklal Marşı, Türk Milleti’nin bağımsız yaşayamayacağının ilanı. Kurtuluş Savaşı yıllarında 12 Mart 1921 tarihinde TBMM’de kabul edilen ve milletin mücadele azmini kuvvetlendiren İstiklal Marşı’nın 90. yılı dolayısıyla Konya Valiliği, “İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy Anma Günü” etkinliği düzenlendi. Mevlana Kültür Merkezi’nde Mehmet Hanife Yapıcı Anadolu Lisesi tarafından gerçekleştirilen etkinlikte İstiklal Marşı’nı konu alan şiir, kompozisyon ve resim dalında dereceye girenlere ödül verildi. Etkinliğe Vali Aydın Nezih Doğan, Garnizon Komutanı Tümgeneral Orhan Turfan, AKP Konya Milletvekilleri Ayşe Türkmenoğlu, Sami Güçlü, Hüsnü Tuna, Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dinçer Bedük, İl Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, Konya İl Müftüsü Şükrü Özbuğday ve çok sayıda idari ve mülkü amir katıldı.
Günün anlam ve önemiyle ilgili konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, İstiklal Marşı’nın çetin mücadelelerin verildiği o zor dönemde, milletin azmini arttıran kahramanlık destanı olduğunu söyledi. Silahın olmadığı, ekonominin zayıfladığı, kıtlığın olduğu bir dönemde milletin hiçbir zaman umudunu söndürmediğini ifade eden Halil Şahin, İstiklal Marşı’nın bu umutları daha da arttırdığını kaydetti. Mehmet Akif’in Türk Milleti’nin çıkardığı önemli aydınlardan biri olduğunu ifade eden Şahin, “İstiklal Savaşı’nın başlarında İzmir işgal edilmiş ve Yunan ordusu Anadolu’nun içlerine ilerlemiştir. Ankara ise bu ilerleyişi durdurmak için bir taraftan düzenli ordu kurma çalışmalarını sürdürürken diğer taraftan ordunun ve milletin azim ve kuvvetini artıracak faaliyetler içine girmişlerdir. Bunun için bir milli marşın yazılmasına karar verilir. Mehmet Akif, milletin durumun yakından bildiği için milletin bağımsızlık destanını kaleme alır. Bu marş Türk Milleti’nin bağımsız yaşayamayacağının bir göstergesidir” dedi. Mehmet Akif’in fikir ve düşünce adamı olduğunu aktaran Şahin, “Mehmet Akif demek gençliğe şahsiyet kazandırmaktır” diye konuştu. Halil Şahin’in konuşmasının ardından ödül törenine geçildi. Şiir, kompozisyon ve resim dalında dereceye giren Hümeyra Özdemir, Hatice Büşra Karabulut, Derya Uyanık, Sümeyya Dağlı, Dudu Bozkurt, Doğan Kara ve Önder Özgenç’e protokol tarafından ödül verildi. Ödül törenden sonra ise edebiyat öğretmeni Meral Bahar önderliğinde Mehmet Hanife Yapıcı Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından Mehmet Akif’in hayatı eserleriyle canlandırıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri