Türkiye’de ömrünü yaptığı mesleğe adamış onlarca usta bulunuyor. Bu ustalar arasında en dikkat çekeni ise mesleğinde öncü olan ve Konya Zafer Sanayi’nde ‘Sanayinin dedesi’ lakabını alan 69 yaşındaki Mehmet Duyar, ilerleyen yaşına rağmen çilingirlik yaparak herkesin takdirini alıyor. 9 metrekarelik iş yerinde 44 yıldır mesleğini yapan ve birçok usta yetiştiren Duyar, çalışma azmi ile genç nesillere örnek oluyor. Mehmet Duyar, antika anahtarlardan, teknolojik yeni nesil anahtarlara her türlü kilit ve demirciliğin ince işlerini yapıyor. Konya’da çilingirlik ve anahtar tamiri yapan birçok kişinin de ustası olan Duyar, işini büyük titizlik ve dikkatle yapıyor. Konya Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği tarafından 2017 yılında ‘Yılın Ahisi" seçilen Mehmet Duyar, ahiliğe layık olmaya çalışıyor.
MESLEKİ KURALLARIM ÇOK KATI OLABİLİYOR
Mesleğine bağımlı olduğunu söyleyen Çilingir ustası Mehmet Duyar, ömrünün sonuna kadar ailesiyle birlikte mesleğine devam edeceğini belirtti. Mesleğini büyük titizlikle yaptığını anlatan Duyar, “Mesleğimi yaparken asla ‘çok para kazanıyorum, devam etmeliyim’ diye yapmadım. Her zaman şükür ederek işimi güzel yapmaya çalıştım. Mesleğimi çok sevdiğim için hayatımı bununla sürdürüyorum. Torunum ve yeğenlerimle çalışıyorum. Hemşerilerimiz benim için Konya’nın diğer ucundan yanıma gelerek anahtarlarını yaptırıyorlar. Bunca emeğe ve insana rağmen mesleğimi bırakmayı veya emekli olmayı düşünmedim. Eskiden 3 metrekarelik alanda dükkanım bulunuyordu. Sonradan bunu 9 metrekareye kadar çıkarttık. İşimi seviyorum. Bu nedenle 69 yaşımda mesleğime devam ediyorum. Mesleki kurallarım çok katı olabiliyor. Yapamadığımız anahtar pek bulunmuyor. Ama gerçekten kopyasını çıkartamadığımızda işçilik veya malzeme parası talep etmiyoruz. Bazı esnaf arkadaşlarımız alabiliyor. Ama biz talep etmiyoruz” diye konuştu.
MÜSLÜMAN İNSAN ÇALIŞMAKTAN YORULMAZ
İnsanlara hizmet etmeye devam edeceğini dile getiren Duyar, çalışmanın insanlar için nimet olduğunu kaydetti. Duyar, “Çalışmanın yaşı yok. Konya'da elimden 20’den fazla çırak geçti. Çırakların içerisinden polis, savcı, zabıta müdürü olanlar bulunuyor. Geri kalanları da şu an çilingir veya anahtar tamircisi olarak Konya'da çalışıyor. Hepsi iyi yerlere geldi. İnsanlara daha fazla hizmet etmek ve Allah rızasını kazanmak için mücadele etmeye devam edeceğim. Bu dünyada açamayacağım kapı yok. Önemli olan cennet kapısını açmak. Onun için iyi bir Müslüman olmaya çalışıyorum. Allah’a olan kulluk görevlerimizi yerine getiriyorum. Müslüman insan çalışmaktan yorulmaz, emekli olsa da çalışmaya devam eder. En azından çevresindeki yardıma muhtaçların yardımına koşar. Emekli olundu diye yatmaya gerek yok. 'İşleyen demir paslanmaz' demiş atalarımız. Gücüm yettiği müddetçe çalışacağım. Gençlere örnek olmaya devam edeceğim” şeklinde konuştu.
İNSAN HATALARIYLA TECRÜBE KAZANIR
Genç nesillerin mesleklerini düzgün yapamadığını dile getiren Mehmet Duyar, anne ve babaların çocuklarına iyi eğitim vermesi gerektiğini ifade etti. Duyar, “Günümüz gençlerine çok üzülüyorum. Çoğu zaman yanlış yapabiliyorlar. Ama buna rağmen yanlışların peşinden gidebiliyorlar. İnsan yaptığı yanlıştan ders çıkartır. Ama şimdiki nesil biraz yanlışlarında ısrarcı oluyor. Kimse her şeyi bilemez. İnsan yaptığı hatalarla tecrübe kazanır. Gençlerin bu konuda tecrübe kazanmasını ve ahiretine önem vermesi öneriyorum. Bunca yıldır mesleğimle ön plana çıktım. Bazı zamanlar yorulduğum oluyordu. Ama yaptığımız iş sayesinde insanların duasını alınca mutlu olarak mesleğime sarılıyorum. Bunlar olunca mesleği bırakamıyorsun” ifadelerini kullandı.
2017’DE ‘YILIN AHİSİ’ SEÇİLDİ
Konya’nın en eski esnafları arasında yer aldığını belirten Mehmet Duyar, sözlerini şöyle tamamladı: “Durumu iyi olmayan insanlardan ücret talep etmiyorum. Çoğu zaman Allah rızası için yapıyorum. Bunun için her zaman çok sevildiğimi hissettim. Genellikle bunlar şoför arkadaşlar oluyordu. Sonradan vefa göstererek hep yanıma geldiler. Konya’nın en eski şoförleri beni yakından tanır. Çoğu kez onların araçlarının kilit yerlerinde tamirat yaptım. Bunun için en eskiler tanır. Yeni şoförlerde yavaş yavaş gelmeye başladılar. Kimse saygıda kusur göstermiyor sağ olsunlar. ‘Sanayinin dedesi’ diye söylemeye başladılar. İnsanların hayır duası ve sevgisi mesleği yapmama teşvik ediyor. Neredeyse yarım asırdır mesleğimin içinde olmanın tek nedeni bundan ibaret. 2017 yılında arkadaşlarımız yılın ahisi olarak seçtiler beni. Hepsine teşekkür ettim. Bu isme layık olmaya çalışıyorum. İnsan bedenen yaşlansa bile Allah’ın verdiği akıl ile mesleğini sürdürmeli.”