Yıllarca Niğde'nin Çamardı ilçesinde yaşayan 85 yaşındaki İbiş Yıldırım, yaklaşık bir ay önce Aksaray'a taşındı. Nüfusta kaydı bulunmayan İbiş Yıldırım, yıllarda kimliksiz yaşamını sürdürdü, ta ki rahatsızlanıncaya kadar.
Kurtuluş Savaşı'nda 9 yıl askerlik yapan İbiş Yıldırım'ın babası İsmail Yıldırım, askerlik yaptığı dönemde kısmen zihinsel engelli olarak dünyaya gelen oğlu İbiş Yıldırım'ın askerlik yapamayacağından korktu. Baba İsmail Yıldırım, zihinsel engelli olduğu için askerde sıkıntı çekeceğini düşündüğü oğlu İbiş Yıldırım'a kimlik çıkartmadı. Doğduğu günden bu yana kimliksiz yaşayan 85 yaşındaki İbiş Yıldırım, yaşlanmayla beraber gelen rahatsızlıklar sonucu kimliksiz yaşamanın sıkıntılarını hissetmeye başladı. Bir trafik kazası sonucu bedensel engelli olan yeğeni Meliha Eren (38) ile birlikte yaşayan İbiş Yıldırım, kimliği olmadığı için gittiği hastanede muayene olamıyor.
YAŞLANINCA SIKINTI OLMAYA BAŞLADI
Yıllardır amcası olan İbiş Yıldırım'a bakan Meliha Eren, amcasına yıllardır kimlik çıkartmak için mücadele veriyor. Niğde'de yaptığı müracaatlar sonucu amcasına kimlik çıkartamayan Meliha Eren'in kimlik çıkartma mücadelesi Aksaray'da da olumsuz sonuçlandı.
Amcası İbiş Yıldırım'ın hayat hikayesini anlatan Meliha Eren, yıllardır kimlik çıkartma mücadelesi verdiğini belirterek, "Amcam zihinsel engelli olduğu için dedem, yani babası yıllarca 9 yıl boyunca askerlik yapmış Yunan harbinde. Ayrıca dedem gazidir. Amcam da doğuştan engelli olduğu için dedem korkmuş. Bunu da götürürler askere, benim yaşadığım sıkıntıları oğlumda yaşar diye. Bu nedenle de amcama kimlik çıkarttırmıyor. Dedem kendi yaşadığını oğlunun da yaşayacağını düşünüyor o dönemde. Daha sonra dedem zaten vefat etti, anneannem de yaşlı. İkisi de rahatsızlanınca bize geldiler. Bizde hiç kimlik çıkartalım falan diye düşünemedik. Ama amcam yaşlanınca sıkıntı yaratmaya başladı. Rahatsızlanıyor, düşüyor. Hastaneye götürdük birkaç defa. Önceleri çok zordu. Anlatamıyordum yani durumunu. Bunun kimliği yok deyince inanmıyorlardı. Bu gerçekten var mı, yaşıyor mu, nerede yaşıyor diye soruyorlardı" diye konuştu.
"BİR SENE DAHA HA YAŞAR HA YAŞAMAZ"
Sıkıntılar ortaya çıkınca kimlik çıkartmak için girişimlerde bulunduğunu ifade eden Meliha Eren, "Niğde'nin Çamardı ilçesinde yaşıyorduk. O dönemde oranın kaymakamına gittik. Durumu anlattık ve kimlik istedik. Kaymakam ise bana 'Kızım zaten amcan 85 yaşında. 1 sene daha ha yaşar ha yaşamaz. Bu saatten sonra ne yapacaksın kimliği' dedi. Bunu bana diyen bizzat Niğde Çamardı Kaymakamı" dedi.
"85 YAŞINA KADAR DURDUYSA BİR 85 YIL DAHA DURABİLİR"
Meliha Eren ve amcası İbiş Yıldırım'ın mahallelerine 1 ay kadar önce taşındığını belirten Kurtuluş Mahallesi Muhtarı Yaşar Oğuz, 85 yaşındaki amcanın kimliksiz olduğunu öğrenince girişimlerde bulunup kimlik çıkartmak için müracaatta bulunduğunu kaydetti.
Nüfus müdürlüğüne müracaatta bulunan muhtar Oğuz, "Ailemiz mahallemize yeni geldiler. Yaklaşık 1 ay 40 gün falan oldu. Geldiklerinde bir özürlü amcalarının olduğunu, yeğeni kendisinin de özürlü olduğunu, 85 yaşındaki amcasının da hiç kayıt olmadığını söyledi. Ben de onu duyunca bazı belgeler alarak nüfus müdürlüğüne gittim. Nüfus müdürlüğünde memurlara baktırdım ve gerçekten amcanın kaydı bulunamadı. O sırada nüfus müdürümüz geçiyordu. Ayaküstü durumu anlattım. Mahallemde bir vatandaş var, 85 yaşında falan ama kimliği hiç çıkmamış. Buna bir yardımcı olalım dedim. Müdürde bana 'Muhtar 85 yaşında, şu anda işim var, bir 85 yaşına kadar daha durabilir' dedi. Bende çıktım geldim" diye konuştu.