Aksaray'da restorasyon çalışmaları devam eden 12. yüzyıldan kalma Alayhan Kervansarayı girişinde dikkati çeken ''tek başlı çift gövdeli aslan figürü''nün anlamı çözülemedi. Anadolu'da sadece Alayhan'da görülen ilginç sembolle ilgili farklı görüşler ortaya atılıyor.
Selçuklu döneminde yaptırılan Kervansaray, Aksaray-Nevşehir karayolunun 35. kilometresinde yer alıyor. Anadolu'da Selçuklu sultanlarının kaldığı özel kervansaraylardan biri olan Alayhan'da restorasyon çalışmaları sürüyor.
İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mustafa Doğan, 12. yüzyılda Anadolu Selçuklu Sultanı 2. Kılıçarslan döneminde yapılan Alayhan'ın İpek Yolu'ndaki en önemli kervansaraylardan biri olduğunu söyledi.
Restorasyon çalışmalarının bir kısmı bitirilen kervansarayda esrarengiz bir figürle karşılaşıldığını vurgulayan Doğan, ''Anadolu Selçuklularda mimari eserlerde bir takım semboller göze çarpıyor. Burada ise çift gövdeli tek başlı aslan figürü var. Ancak Anadolu'da sadece Alayhan'da karşımıza çıkması da bu sembolü esrarengiz ve özel kılıyor'' dedi.
-Tek başlı çift gövdeli aslan sembolü hakkındaki görüşler-
Aslanın tarihte gücün sembolü olduğunu, ancak burada ne için kullanıldığının tam olarak bilinmediğini dile getiren Doğan, şöyle devam etti:
'' İslamiyetten önce ve sonra Türklerde çeşitli eserlerde aslan figürü görülüyor ancak buradaki sembolü özel ve farklı kılan, aslanın çift gövdeli ve tek başlı olması. Bununla ilgili farklı yorumlar yapılıyor. Devletin gücünün iki katına çıkmasının yanı sıra 2. Kılıçarslan'ı sembolize ettiği de öne sürülüyor. Karahanlılarda Tirmiz Sarayı'nda da tek başlı çift gövdeli aslan figürü görüyoruz. Ancak Anadolu'da sadece Alayhan'da var. Dolayısıyla bu da kervansarayımızı çok özel kılıyor. Bu figür Aksaray'ın sembolü olarak da kullanılabilir. Karahanlılarda devlet yönetiminin iki yapılı olduğunu biliyoruz. Devletin doğu ve batı olarak ikiye ayrıldığını ancak yönetimin tek bir elde toplandığını görüyoruz. Bu figürün o anlama gelmesi de muhtemeldir. Ancak bu, tarihçilerimizin net olarak ifade ettiği bir tespit değil. Bu konu üzerinde araştırma yapılması lazım.''
Restorasyonu devam eden kervansarayın önünde çok büyük bir hamam kalıntısı olduğunu, burada da restorasyon yapılması konusunda Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün çalışmasının sürdüğünü anlatan Doğan, ''Bu figürün sadece Kılıçarslan döneminde ve yalnızca tek bir yapıda kullanılması ve sonraki dönemlerde hiç görülmemesi tek başlı çift gövdeli aslan figürünün Kılıçarslan'la ilgili olduğunu da düşündürüyor'' diye konuştu
800 yıllık esrarengiz sembol!
Aksaray'da restorasyon çalışmaları devam eden 12. yüzyıldan kalma Alayhan Kervansarayı girişinde dikkati çeken ''tek başlı çift gövdeli aslan figürü''nün anlamı çözülemedi.