8 Asırlık Ahi Elvan Camii’nde Restorasyon Başlıyor

Ankara Kalesi eteklerinde bulunan 8 asırlık Ahi Elvan Camii’nin restorasyonu önümüzdeki hafta başlayacak. 800 bin TL’ye ihalesi yapılan restorasyonun 2016 yılına kadar tamamlanması planlanıyor. Geçtiğimiz yıl aynı bölgedeki Arslanhane...

Ankara Kalesi eteklerinde bulunan 8 asırlık Ahi Elvan Camii’nin restorasyonu önümüzdeki hafta başlayacak. 800 bin TL’ye ihalesi yapılan restorasyonun 2016 yılına kadar tamamlanması planlanıyor.

Geçtiğimiz yıl aynı bölgedeki Arslanhane Camii’ni restore ettiren Ankara Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Ahi Elvan Camii’ni restore ettirmek için hazırlıklarını tamamladı. Restorasyon ihalesi yapılırken, restorasyon işini üstlenen firmanın önümüzdeki hafta çalışmalarına başlayacağı öğrenildi. Restorasyonun 2016 yılına kadar tamamlanması hedefleniyor.

Samanpazar’ından kaleye çıkarken yolun solunda bulunan dikdörtgen planlı cami, ahşap minberi ve direkleri ile Ankara’nın en önemli camilerinden birisi. Son cemaat yeri bulunmayan caminin minaresi kuzeybatı köşede yer alıyor. Yakın zamanlarda yapılan onarımlarda duvarları tuğla örgü ile kuvvetlendirilen camiinin çatısı kiremitli.

"AHŞAP İŞÇİLİĞİ HAYRANLIK UYANDIRIYOR"

Caminin müzede korunan ahşap pencere kanatları Selçuklu ağaç işçiliği geleneğinde oyma tekniğiyle yapılmış nadide parçalar arasında. Mevcut dört çift pencere kanatlarından bir kısmı kündekâri tekniğinde. Bazılarında yazı panoları var.

Caminin ahşap minberinin yan aynalıklarında motifler taklit kündekâri tekniği ile birleştirilmiş. Oniki kollu bir yıldız merkez olmak üzere çıtalarla meydana getirilen çokgen ve yıldızlardan oluşan geometrik alanlar oyma tekniği ile yapılmış çeşitli rumi motifleri işlenmiş parçalarla doldurulmuş. Minberin köşk kısmının altında da aynı teknikte çokgenlerden oluşan bir süsleme mevcut. Korkuluk ve diğer kısımların kenarlarında rumi motifleri işlenmiş çerçeveler dolaşıyor. Parmaklıklar geometrik şekillerle doldurulmuş. En altta dilimli kemerli kaide var. Minberin yan taraflarında bazı parçalar noksan.

Arapça yenilenme kitabesi minber kapısının üstüne işlenmiş. Minberde ayrıca usta kitabesi var. Kitabede Hayrat sahibinin Nizameddin Zehrab oğlu Hacı Mecdü'ddin İsa oğlu Mehmed Bey oğlu Hacı Elvan olduğu belirtiliyor. Kitabeye göre, cami Hicri 816, Miladi 1413 yılında Hacı Elvan tarafından yenilenmiş ve içine Harputlu Mehmed bin Beyazid'in yaptığı ceviz minber konmuş. Camiyi ilk yaptıran Ahi Elvan, Miladi 1386 yılında vefat etmiş. Buna göre caminin 1250-1300 yılları arasında yapıldığı düşünülüyor. Cami 1952 -1956, 1962, 1985 yıllarında onarım görmüş. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri