70 Yıllık Saraçoğlu Mahallesi Özelleştirilerek 'Ekonomiye Kazandırılacak'

Cumhuriyet döneminin ilk toplu konut alanı olan, tarihi dokusu ve özgün mimarisinin yanısıra Ankara şehir merkezinde olması nedeniyle önemli bir konumda olan Saraçoğlu Mahallesinin tahsisleri 05.08.2014 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar...

Cumhuriyet döneminin ilk toplu konut alanı olan, tarihi dokusu ve özgün mimarisinin yanısıra Ankara şehir merkezinde olması nedeniyle önemli bir konumda olan Saraçoğlu Mahallesinin tahsisleri 05.08.2014 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu'nun verdiği kararla kaldırıldı. 1. derece sit alanı olan ancak ‘riskli alan' gerekçesiyle kentsel dönüşüme sokulan mahalleler için Bakanlar Kurulu çifte hamle ile alanı imara açtı. Bakanlar Kurulu, daha önce mahalleyi kentsel dönüşüm kapmasına almıştı ancak, bu karar Danıştay'dan geri dönmüştü. Yeni kararlarla, mahalledeki taşınmazların ‘ekonomiye kazandırılması' için Maliye, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) ve TOKİ'yi yetkili kılan hükümet, böylece Ankara'nın en değerli alanıyla ilgili istediği işlemleri yapma gücünü de eline almış oldu.

Kızılay'da bulunan ve halk arasında ‘Saraçoğlu Mahallesi' olarak bilinen ve ağaçlarıyla ünlü Cumhuriyet'in ilk toplu konut alanı tarihi Namık Kemal Mahallesi'nin ‘özelleştirilmesi' yönünde ilk adım atıldı. Mahalledeki lojmanların yanı sıra Adnan Ötüken Halk Kütüphanesi, ilçe milli eğitim müdürlüğü, hükümet konağı, ilköğretim okulu üzerindeki çeşitli bakanlıklara ait olan tahsisler de kaldırıldı. Karara göre, mahalledeki taşınmazlar Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülecek projelerde de değerlendirilerek ‘ekonomiye kazandırılacak.' Bu da 3. şahıslara devir ve satış anlamına geliyor.

MİLLİ EMLAK DEVRE DIŞI, ÖİB-TOKİ DEVREDE

Kararda, taşınmazların aslına uygun şekilde restore edilmek suretiyle öncelikle Maliye Bakanlığı'nca değerlendireleceği belirtildi. Ancak kararın devamında taşınmazların Maliye Bakanlığı'nca uygun görülen hallerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ve diğer ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından yürütülecek projeler kapsamında da değerlendirilebileceği ifade edildi. Kararda taşınmazların ‘ekonomiye kazandırılmasının amaçlandığının' vurgulanması da dikkat çekti. Bu durum “Mahallenin bulunduğu alan satılacak.” şeklinde yorumlandı. Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı'nı tamamlayan diğer işlem ise ‘Kamu Konutları Yönetmeliği'nin değiştirilmesi ve bu mahalledeki lojmanların yönetim yetkisinin Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nden alınması oldu. Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan Yönetmelik değişikliği de dün yürürlüğe girdi. Bununla mevcut yönetmelikte yer alan ‘Ankara Namık Kemal Mahallesinde çeşitli Bakanlıklara tahsis edilen konutlar, Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından yönetilir' hükmü yürürlükten kaldırıldı. Bu iki kararla, hükümet Saraçoğlu mahallesiyle ilgili özelleştirme dahil her türlü iş ve işlemi yapma yetkisini elinde toplamış oldu.

MİMARLAR ODASI: ÖİB VE TOKİ PROJE YAPACAKSA VAY HALİMİZE

Konuyla ilgili Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan yaptığı yazılı açıklamada, “Saraçoğlu Mahallesi, herkese ait bir değerdir, ben yaptım oldu mantığıyla süreç işletilemez.” dedi. Saraçoğlu Mahallesi'nin iki kez Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan ilan edildiğini belirten Candan, “Bu kararlarla birlikte tüm korumaları kaldırılarak risk altına girdi. Bu iki karara da oda olarak dava açtık. İlki iptal edildi, ikincisi devam ediyor. Yarışma sonrasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşme talebinde bulunduk. Cumhurbaşkanı himayesinde Ankara Ticaret Odası, Mimarlar Odası ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri arasında 6 toplantı gerçekleşti. Üç kurum tarafından tek maddelik protokol aşamasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı süreci sekteye uğrattı. Tek maddede istenen şey ‘Saraçoğlu Mahallesinin yıkılmadan, yeni yapı yapılmadan restore edilerek kente kazandırılması' idi. Bu alan hepimize aittir, ben yaptım oldu mantığıyla proje uygulanamaz. Bu bakış açısıyla Saraçoğlu Mahallesinin geleceği risk altındadır. TOKİ ve Özelleştirme İdaresi oraya proje yapacaksa, vay halimize. Bakanlık kapalı kapılar ardında değil kamuoyu önünde şeffaf şekilde katılımcı bir yöntemle süreci işletmek zorundadır.” dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri