7 madde ile yaza hazırlık

Meryem Güler

Bahar ayları geldiği zaman kışın alınan kiloları verip yaza daha hafif girme telaşı başlıyor. Oysa bu telaşa hiç gerek yok, hayatınızda kalıcı değişiklikler yaparsanız sürekli bu telaşı yaşıyor olmazsınız.

Kilo vermenizi destekleyecek küçük değişiklikleri hayatınızın bir parçası haline getirin ve her sene bu stresi yaşamayın. Diyetin ve sağlığınızı olumsuz etkileyen fazla kiloları vermenin mevsimi olmaz.  Bu yüzden bu baharda hedefiniz bu alışkanlıkları kalıcı hale getirmek olsun.

 

  1. Yavaş Ye ki Metabolizman Hızlansın

Tabağınızdakileri hızlı yerseniz beyninize ‘doydum’ sinyali geç gidecek ve bu da daha çok yemenize sebep olacaktır. Her lokmadan sonra elinizdeki çatal bıçağı bırakın, güzelce çiğneyip yuttuktan sonra diğer lokmayı alın. Yeme süreniz 20 dakikadan kısa olmasın.

  1. Sıvılar Kalorisiz Değildir

Kilo verme sürecinde asıl tuzak aldığınız sıvılarda olabilir. Şekerli ve kremalı bir kahveden gün içinde fark etmeden fazladan kalori alıyor olabilirsiniz. Yediklerinizin yanında  içtiklerinizin de farkına varın. Meyve suyu içmek yerine meyvenin kendisini tüketin.

  1. Gerçekten Acıktım mı Yoksa Canım mı Sıkkın?” Sorusunu Sor

Bazen fazla kilolarımızın suçlusu duygularımız olabiliyor. Gerçek açlıkla karışan duygusal açlık tatlı krizlerinin, yeme ataklarının sebebi olabiliyor. Gerçekten aç olup olmadığınızı anlamak için bir kupa bitki çayı, 1 bardak maden suyu veya 1 bardak tarçınlı su içip bir süre bekleyin.

  1. Daha Çok Hareket Et

“Bugün iş yerinde çok yoruldum!”, “Evde çok işim var!”, “Hava yağmurlu!” gibi bahanelerle egzersizini aksatmayın, en azından her gün 30 dakika tempolu yürümeye özen gösterin. Hareket etmeyi bir yaşam tarzı haline getirin. Egzersiz sadece kilo kontrolü için değil sağlıklı bir yaşam için çok önemli.

  1. Etiket Okumayı Öğren

Etiketlerde en çok besinin son kullanma tarihi bilgisine bakıyoruz. Oysa etiketlerde besine dair bundan çok daha fazla bilgi mevcut. Doğru seçimler yapabilmek için tüm etiket bilgilerine bakın. İçeriğindeki besin etiket açıklamalarını, kalori değerlerini, porsiyon miktarını, günlük alım yüzdesini, vitamin ve mineralleri, diğer besin öğelerini ve yağ yüzdesini inceleyin ürün karşılaştırmanın seçimlerinizde yol gösterici olduğunu göreceksiniz.

  1. Her gün Aynı Kahvaltıyı Etme

Kahvaltı günün en önemli öğünü. Kahvaltı yapan bireylerin yapmayanlara oranla kilolu olma oranının daha düşük olduğu kanıtlanmış bir gerçek. Her gün aynı kahvaltıyı yapıyorsanız sıkılabilirsiniz, farklı seçenekler deneyin. Örneğin bir gün peynir, ekmek ve yeşillik yediğinizde ertesi gün,  omlet yapın veya meyve, yoğurt ve yulaf deneyin.

 

  1. ‘’Ara Öğün Yemeyin’’ Tuzağından Uzak Dur!

Tam da bu dönem televizyonda sosyal medyada abur cubur diyetler ile ilgili öneriler duyacak ya da okuyacaksınız! Bunlardan en tehlikelisi ara öğün alışkanlığının yanlış olduğunu savunan öneri. Hem iştah kontrolü hem de ani yeme krizlerinin önüne geçmek için minimum 2 maksimum 3 saatte bir beslenmelisiniz.

 

Sağlıcakla Kalın.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.