Nüfusa ve doktor sayısına göre bakıldığında Konya’da bir doktora 666 hasta düşerken, İstanbul’da 539, Ankara’da 294, İzmir’de 452, Bursa’da 435, Antalya’da 616 ve Adana’da ise 628 kişiye bir doktor düşüyor
Konya’da sağlık yatırımlarına son dönemde ağırlık verilmiş olmasına rağmen, doktorların baktıkları hasta sayısı açısından değerlendirildiğinde, Konya’nın İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa kendisinden nüfusça büyük olan illerin yanı sıra nüfus sayısı açısından Konya ile yakın rakamlara sahip olan Antalya ve Adana gibi illerde de doktora düşen hasta sayısı Konya’dan çok daha az.
Hastanelerdeki yatak sayısı açısından bakıldığında ise Konya’nın emsali ve kendisinden daha büyük olan diğer illerden iyi durumda olduğu ortaya çıkıyor. Konya’da yatak başına düşen hasta sayısı 325 iken, İstanbul’da 441, Bursa’da 445, Adana’da 356, Antalya’da 446, Kayseri’de 374. Ankara’da ise yatak başına 296 hasta düşerken, İzmir’de bu rakam 278. Verilere göre Konya, Ankara ve İzmir’in gerisinde kalıyor.
SAĞLIK YATIRIMLARI SÜRÜYOR
Konya merkez ve ilçelerde yapılacak olan hastaneler Konya’nın büyük ölçüde hastane ihtiyacını karşılayacak. Yapımı devam eden ve yapılacak olan özel ve devlete bağlı hastaneler, teknolojik olarak da Konya halkının taleplerine cevap verebilecek. Yapılacak olan ve yapımı devam eden hastaneler hakkında değerlendirmelerde bulunan İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci, Konya’daki hasta yatağı kapasitesinin şu an itibari ile ilin ihtiyacını rahatlıkla karşıladığını söyledi. Küçükkendirci, “Geleceğe yönelik nüfus artışı göz önüne alınarak hasta yatağı arttırma çalışmaları yeni hastane yapımı ile planlanmaktadır. Ayrıca ilde hasta yatak sayısının arttırılmasının yanında mevcut hastanelerin yenilenmesi ve modernleştirilmesi çalışmaları da devam etmektedir. Konya ili sağlık hizmetleri sadece il genelinde değil civar illeri de kapsayacak şekilde yürütülmektedir. Sağlık hizmetleri açısından ihtiyaç olan bütün birimler ilimizde mevcut olup, civar illere hasta sevki yapmaktan ziyade civar illerden hasta sevki almaktadır” dedi.
YAPIMI DEVAM EDEN HASTANELER:
Konya Numune Hastanesi
Mevcut hastane alanı içindeki 9 ayrı bina kaldırılarak, yerine modern bir hastane yapılacak. Şu an 40 bin metrekare olan hastane alanı da 83 bin metrekareye çıkarılacak. Hastane 500 yataklı olacak. Hastanedeki modernizasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından Konya Numune Hastanesi, Türkiye’nin en modern devlet hastanesi olma özelliğini taşıyacak. Numune Hastanesi'nde köklü bir değişikliği öngören proje çerçevesinde hastanenin daha seri ve kaliteli hizmet verebilmesi için 3 farklı kapıdan giriş yapılacak. Mevcut giriş kapısı yaya girişine dönüştürülecek. Doğumevi'ni de bünyesine alacak hastanenin acil girişi Ulaşbaba Caddesi üzerinden, normal girişler ise Nalçacı Caddesi üzerinden olacak. Park sorununu çözmek için bin 350 araçlık kapalı park yeri yapılacak. Sağlık Bakanlığı'nın Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde hazırlanan projeye göre, hastanede 3-4 kişilik koğuş tipi oda kalmayacak. Tüm odalar 1 veya 2 kişiden oluşacak ve 5 yıldızlı otel konforunda olacak. Hastanenin 2014 yılında hizmet vermeye başlaması hedefleniyor.
Mevlana Üniversitesi Mevlana Tıp Fakültesi Hastanesi
Mayıs 2011’de Yeni İstanbul Yolu üzerindeki Makro Market bitişiğindeki arsaya temeli atılan hastanenin 2 yıl içinde bitmesi planlanan bir üniversite hastanesi olarak projeye başlandı. Mevlana Üniversitesi’nden edinilen bilgiye göre hastane 300 yataklı olacak. İkisi otopark olmak üzere 3 bodrum ve kademeli olarak yükselen 13 katlı bina modern yapı tasarımının çizgilerini temsil edecek. Yaklaşık 40 bin metrekare kapalı alana sahip hastane akıllı bina konseptinde olacak. Binanın havalandırılması, soğutulması ve ısıtılması bilgisayar otomasyonu ile olacak. Monoblok olan bina iki kısımdan oluşacak. Birinci bodrum, zemin, birinci ve ikinci katlar poliklinik katları olarak tasarlanmıştır. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Çocuk Hastalıkları, Kardiyoloji ve diğer branşlar kendi içinde bağımsız olacak. Ayrı bekleme yerleri, bankoları, WC’leri ve kan alma yerleri bulunacak. Poliklinik, yani ayakta teşhis, tedavi ve sosyal hizmetlerin tümünün çözüldüğü podyum binada 100’e yakın poliklinik, onkoloji ünitesi, güzellik-estetik merkezi, VIP–Check Up ünitesi, 10 adet ameliyathane, yoğun bakımlar, radyoloji, nükleer tıp, anjio ünitesi, tüp bebek merkezi, laboratuarlar, kafeteryalar, 250 kişilik yemekhane ve 300 kişilik konferans salonu bulunacak
Medicana Konya Hastanesi
Yaz aylarında hizmete girecek olan hastane 16 katlı olacak. Medicana Konya Hastanesi, toplam 28 bin 250 metrekare kapalı alanda hizmet verecek. Hastane 250 yatak kapasitesine sahip olacak. Hastane bünyesinde bilgisayarlı tomografi cihazı (BT), 1.5 Tesla manyetik rezonans inceleme cihazı (MR), 4 boyutlu kadın doğum amaçlı üst seviye ultrason cihazı, PACS (Tıbbi Görüntü Arşivleme ve İletişim Sistemi), tüm vücut PET CT, çift başlı gama kamera, hastanede bulunacaktır. Yüksek enerjili lineer hızlandırıcı, tek enerjili lineer hızlandırıcı, simülatör, PET-CT-simülatör, radyoterapi ağ sistemi, üç boyutlu tedavi planlama sistemi cihazları Konya’da ilk olarak Medicana Konya hastanesinde kullanılacak. Medicana Konya Hastanesinin, projelendirilmesi ve inşası JCI kriterlerine göre yapılmaktadır. Medicana Konya Hastanesi, sağlık turizmi alanında özellikle tüp bebek, göz, diş, plastik cerrahi, protez ve kozmetoloji bölümleriyle ön plana çıkacak.
2012 YILI İLÇELERE YAPILACAK OLAN SAĞLIK YATIRIMLARI
Beyşehir Devlet Hastanesi 150 yataklı, Sağlık Bakanlığı tarafından yaptırılacak.
Çumra Devlet Hastanesi 50 yataklı Sağlık Bakanlığı tarafından yaptırılacak.
Çeltik İlçe Hastanesi 5 yataklı Sağlık Bakanlığı tarafından yaptırılacak.
Emirgazi İlçe Hastanesi 5 yataklı Sağlık Bakanlığı tarafından yaptırılacak.
Beyşehir Üçpınar Sağlık Evi, İl Özel İdaresi tarafından yaptırılacak.
DOKTOR SAYISI AZ
Doktor başına düşen kişi itibariyle Konya diğer illere göre geride kalıyor.
KONYA’DAKİ HASTALERİN YATAK DURUMU
Diğer illere bakıldığında, Konya’nın nüfusuna göre elinde bulundurduğu yatak sayısı iyi durumda. Konya’nın yatak sayısı, nüfusu Konya’dan fazla olan Adana, Antalya ve Bursa’dan fazla.
Konya’daki eczane sayısı, nüfusla yarıştığı Adana, Antalya gibi illerden az.
Konya’da bulanan diş hekimi sayısı, Konya’ya yakın nüfusu olan Antalya’dan düşük durumda.
İBRAHİM ÇİÇEKÇİ